Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Jihlavě se s Jardou Holíkem (†72) loučily legendy i maminka (93): Slzy pro syna

Autor: ps

Naše hokejová země prožívá černý pátek. Loučila se totiž s legendárním bouřlivákem Jaroslavem Holíkem (†72), který před týdnem zemřel po dlouhé nemoci. V poledne mu v jihlavském krematoriu dala poslední sbohem i maminka (93).

Bylo několik minut po jedenácté hodině, když se před branou jihlavského krematoria objevilo první auto. V něm seděl Bobby Holík, syn zesnulého Jaroslava, který na smuteční obřad přiletěl z Ameriky.

Rodina, přátelé i fanoušci se rozloučili s Holíkem. Kritici jsou vždy potřeba, řekl Lener
Video se připravuje ...

V 12:16 vystoupil z dalšího auta Jiří Holík, mladší ze známé hokejové dvojice, který pomáhal své mamince. Naposledy se šli s milovaným Jardou rozloučit. „Když musíte třiadevadesátileté mámě oznámit, že jí umřel syn, to je hrozně těžký…“ řekl Sportu krátce po bratrově úmrtí.

V Jihlavě se sešla celá řada legend. Josef Augusta, Jan Suchý, Vladimír Martinec, z mladší generace Robert Reichel, Martin Straka nebo Petr Bříza. „Kritika, kterou pan Holík uměl dát najevo, je potřebná a od takového člověka ji musíte vzít. Táta mi Jardu dával trochu za vzor. Jeho syn Bobby mi o něm taky říkal, jak ho proháněl, jak mu dával za uši,“ vzpomínal plzeňský boss.

Na rakvi je věnec se vzpomínkou od Holíkových vnoučat.
Na rakvi je věnec se vzpomínkou od Holíkových vnoučat.

Mezi asi 700 hosty, kteří se neměli šanci vejít do smuteční síně, a zůstaly stát venku, se objevily také tváře šoubyznysu Karel Vágner či Janek Ledecký.

Za tónů písně Miroslava Černého – Zatímco ty spíš obřad začal. Trval zhruba dvacet minut, poté se přítomní pomalu rozcházeli. „Jarda byl velkou legendou. Společných zážitků máme dost, nezapomenutelné byly naše tenisové bitvy,“ vyprávěl šéftrenér hokejového svazu Slavomír Lener, jenž před startem domácího mistrovství světa do nebe vzkázal. „Zlato se na šampionátu pokusíme vyhrát i pro tebe!“