Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Federerova dcerka pohrdá tenisovým králem: Táto, nemáš mi co radit!

Autor: pan

Vyhrál pětaosmdesát turnajů, z toho sedmnáct grandslamových. A ve svých třiatřiceti letech stále nehodlá končit. Roger Federer brázdí již osmnáctý rok tenisové turnaje po celé planetě, posledních několik sezon za doprovodu své ženy Mirky a dnes už čtyř dětí. "Moje  rodina je pro mě vším, nikdy bych svých úspěchů nedosáhl nebýt podpory, které se mi od nÍ dostává," přiznal již několikrát tenisový král.

Rogera Federera na turnajích doprovází kromě ženy Mirky šestiletá dvojčata Myla Rose a Charlene Riva, ke kterým se přidali i roční bratříčci Leo a Lenny. "Od třinácti let se pohybuji neustále na cestách, ale teď už je to velký rozdíl. Dřív jsem jezdil sám, případně jen s manželkou, teď cestujeme všichni," říkal v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Švýcar.

"Naše společné cestování je opravdu náročné, vždy musíte být připraven na vše. Je to dost podobné tomu, jako když si připravuji tenisovou tašku. Mám v ní deset triček, tři páry kalhot a bot a řadu dalších věcí jako třeba tkaničky a podobně," pokračuje v zajímavém přirovnání sedmnáctinásobný grandslamový vítěz.

Roger Federer to ale nemá jednoduché ani v jiných ohledech. Zatímco on sám bedlivě naslouchá moudrým radám svého kouče Stefana Edberga, jeho dcerky však takový respekt k svému slavnému otci nemají. I když se totiž obě děvčátka věnují po vzoru svého táty tenisu, jeho rady příliš neposlouchají.

"Jednou jsem se snažil dceři radit, jak má správně zasáhnout míč, aby letěl, kam ona chce. A v víte, co mi na to odpověděla? Ty nejsi můj trenér, můj kouč mi řekl, jak to mám dělat správně," směje se tenisová legenda.

Motivací je i olympiáda

To rodák z Basileje si rady legendárního švédského tenisty bere k srdci mnohem více. "Už jen podívat si s ním u kávy je inspirativní. Říká mi sice věci, která znám, ale on na ně klade důraz, tím mi připomene, jak jsou důležité. Dokáže mi říct, když hraju špatně. Hodně spolu trénujeme voleje, teď jsme se například více zaměřili na přechod k síti," popisuje spolupráci s mlčenlivým Švédem Roger.

Že spolupráce se severským elegánem Federerovi prospívá, ukazují nejen jeho výborné výsledky, ale i fakt, že Švýcar nastoupí na French Open k svému 62. grandslamu v řadě, což je absolutní rekord. Je také jediným tenistou, který odehrál všechny turnaje velké čtyřky v 21. století.

"Dokud to půjde, chci hrát. Necítím se opotřebovaný. A jestli bude hrát za rok na olympiádě v Riu? Uvidíme, jak všechno dopadne. Teď nemohu říct, zda v Riu nastoupím jen do dvouhry nebo do všech tří soutěží, na druhou stranu čím více účastí, tím větší šance na medaili," netají další ambice tenista.

V Brazílii by mohl Federer sestavit hvězdný deblový pár s krajankou Martinou Hingisovou, která především kvůli účasti na olympiádě nastoupila za švýcarský tým ve Fed Cupu.