Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Krach Monaka? Majitele chtěla manželka oškubat o 107 miliard

Autor: Jan Pechánek

Chybělo málo, aby z toho byl nejdražší rozvod v historii! A fotbalové Monaco by kvůli tomu bylo ve velikých potížích – po majiteli klubu Dmitriji Rybolovlevovi chtěla, již bývalá manželka Jelena Rybolovleva, přes čtyři miliardy dolarů! Jen pro srovnání – nejdražší rozvod celebrit dnes činí o dvě a půl miliardy dolarů méně.

Rybolovlev se ihned odvolal k soudu v Ženevě, který nakonec rozhodl v jeho prospěch. Přijde tak „jen“ o patnáct miliard, což klub výrazně neovlivní. Kdyby však uspěla jeho manželka Jelena, AS Monaco by zřejmě bylo na prodej. Ruský miliardář totiž mohl přijít v přepočtu o necelých 107 miliard korun.

Není divu, že si v Monaku oddychli nejen fanoušci, ale i hráči a všichni funkcionáři ve vedení, včetně Rybolovleva. 

Pro slavný klub se rýsovala ta nejhorší možná varianta - ústup ze slávy. Sedminásobný vítěz francouzské Ligue 1 a finalista Ligy mistrů ze sezony 2003/2004 tak mohl přijít nejen o řadu špičkových hráčů, kteří by měli po výprodeji v Monaku nové angažmá. Ale také o možnost, jak myslet na evropské trofeje, včetně té nejcennější – poháru pro vítěze Champions League.

Rybolovlev je majitelem většinovým, vlastní téměř 70 procent klubu, zbylá procenta patří Monackému knížectví.

Ruský oligarcha tak sice zvítězil v otázce peněz, nadále však bude bojovat nejen o to, koho do klubu přivést, aby AS Monaco uspělo v evropských soutěžích. Bude muset také bojovat o svojí čtrnáctiletou dceru, která zatím zůstává v péči matky. 

Majetek Rybolovleva je odhadován na 215 miliard korun.

Nejdražší rozvody v historii sportu

Roman Abramovič - 7,5 miliard korun
Michael Jordan - 4,1 miliardy korun
Greg Norman - 2,5, miliardy korun
Tiger Woods - 2,4 miliardy korun