Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslední hodiny Masopusta (†84): S fotbalovou legendou se přišel rozloučit Platini

Autor: om

Nejslavnější český fotbalista Josef Masopust (†84) včera v 11:25 dopoledne zemřel. Poslední večer měl ještě velikán světového fotbalu vzácnou návštěvu, přišel za ním sám Michel Platini (60), šéf evropského fotbalu a jeho obdivovatel.

Josefa před týdnem pustili z nemocnice, kde mu již nedokázali pomoci, domů. Bydlel v Dejvicích, kousek od Julisky. Nahoru k milovanému stadionu s ním sanitka schválně odbočila, aby si místo, kde mu také postavili sochu, naposledy prohlédl.

Jelínek: Masopust byl gentleman světového formátu i můj druhý táta
Video se připravuje ...

V neděli večer ho ještě stihl navštívit Michel Platini, který je v Praze kvůli zasedání výkonného výboru UEFA  a vyvrcholení šampionátu do 21 let. Masopust byl upoután na lůžko, dlouhodobě bojoval s Parkinsonovou chorobou, která mu postupně úplně znemožnila pohyb.

Komunikoval už velmi omezeně, byl ale při vědomí a o návštěvě přítele, s nímž se viděl vícekrát a vzájemně se uznávali, věděl. „Měl jsem fotografii pana Masopusta na zdi, když jsem byl malý kluk,“ řekl o něm Platini.

„Je mi, jako by mi umřel táta,“ pravil Josef Jelínek, Josefův spoluhráč z MS 1962. „Pro Pepíka to ale je vysvobození. Budu si ho pamatovat takového, jaký do nemocnice na léčení těžké nemoci odcházel. Tedy veselého, to ještě vtipkoval.“

Masopustova kariéra byla spojena především s pražskou Duklou
Masopustova kariéra byla spojena především s pražskou Duklou

Bývalý šéf Dukly: Masopust mě přivezl z Ameriky nemocného na zádech
Video se připravuje ...

Tehdy se ještě zpívalo v autobuse. A Masopust hrál prim, vzpomíná Viktor
Video se připravuje ...

Vzpomínka na Josefa Masopusta: Jak navštívil redakci Sportu
Video se připravuje ...