Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kodeš dostane 530 tisíc od státu! Jeho rozvod se vlekl skoro 20 let

Autor: iSport.cz, ČTK

Bývalý wimbledonský vítěz Jan Kodeš dostane od státu 530.000 korun za nepřiměřeně dlouhé soudní vypořádání majetku po rozvodu. V odvolacím řízení o tom dnes rozhodl pražský městský soud, jehož verdikt je pravomocný.

Kodeš v žalobě poukazoval na to, že se původní řízení vleklo téměř 20 let a že jeho nemovitý majetek za tu dobu prudce změnil hodnotu, což se nakonec projevilo i ve výši podílu, který musel vyplatit exmanželce. I s dnešní částkou Kodeš celkem vysoudil zhruba 890.000 korun.

Řízení o vypořádání bezpodílového spoluvlastnictví manželů Kodešových začalo v prosinci 1988 a skočilo až v červenci 2008 verdiktem Nejvyššího soudu. Vítěz Wimbledonu se kvůli průtahům od té doby domáhal na státu náhrady škody a nemajetkové újmy.

Loni se ho také zastal Ústavní soud s tím, že při vyčíslení náhrady nemajetkové újmy je v obdobných případech nutné přihlížet nejen ke kritériím, která vyjmenovává zákon, ale i k dalším relevantním okolnostem. V tomto případě je takovou okolností mimořádná doba - konkrétně 90. léta minulého století, kdy trh s nemovitostmi procházel po pádu totality bouřlivými změnami.

Tenista v žalobě požadoval celkem 8,4 milionu korun. Většina těchto peněz se týkala údajné majetkové škody a soud ji definitivně zamítl. Kodešovi přiznal pouze peníze za nemajetkovou újmu, jejichž obnos navýšil. Jinak odvolací soud považoval původní rozhodnutí podřízeného soudu za správné.