Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Legendární Masopust (†84) odolal tlakům tajných agentů: Odmítl práskat!

Autor: zal

Měli na něj spadeno. Chtěli, aby udával spoluhráče, později dělal špiona v Belgii. Josef Masopust (†84), který v pondělí zemřel, však tlaku vojenské rozvědky odolal.

Na úvod je třeba říct, že Masopust byl členem KSČ. Těžko mu to ale vyčítat – vždyť vyrůstal v 30. letech v hornické rodině v Sudetech a zažil, co je bída. Vůči praktikám estébáků i vojenských špionů však dokázal být imunní. Férovým člověkem zůstal navzdory tlakům i době.

Třetí gólman

Začalo to ve chvíli, kdy v padesátých a šedesátých válel v národním týmu. Místo kustodů tehdy jezdili s mančaftem agenti. „My jsme takovému člověku žertem říkali třetí gólman,“ vzpomínal pro Aktuálně.

Jednou při výjezdu do Anglie tenhle »brankář« přišel za trojicí Masopust, Novák, Pluskal, aby pohlídala méně spolehlivé hráče Sparty. Masopust ho poslal do háje. „Byl jsem několikrát osloven, abych tyto lidi informoval. Chtěli, aby jeden žaloval na druhého,“ připomněl jejich praktiky.

Naprostý nezájem

Masopust trpěl na to, že komunisté nenáviděli profesionální sport. Do Belgie ho pustili až ve 37 letech – a hned si usmysleli, že z něj udělají agenta. Proces verbování přibližuje spis Slalomář. Název prozaicky odkazuje na fotbalový um Masopusta. Zpravodajci doufali, že jim dodá informace o novém působišti NATO. Podle spisu proběhlo několik schůzek, objekt se jevil dobře. Nicméně podepsaný závazek svazek neobsahuje a spolupráce byla brzy ukončena se slovy: „Důvodem vyřazení je jeho naprostý nezájem.“

Masopust odmítal, že by cokoliv rozvědce slíbil a ani prý nevěděl o existenci spisu. „Ale když se člověk dovídal ty věci, které se u nás děly, ani si nepřipouštím, že bych já byl výjimka,“ tvrdil.

Dva velikáni spolu: Portugalec Eusébio a Josef Masopust
Dva velikáni spolu: Portugalec Eusébio a Josef Masopust