Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejhorší grandslamový rok české tenisové jedničky: Proč Kvitová ztrácí lesk?

Autor: top

Příznaky syndromu vyhoření, nejhorší grandslamová sezona za posledních šest let korunovaná překvapivým krachem na milovaném Wimbledonu. Proč Petra Kvitová ztrácí lesk (25)?!

Od roku 2010 česká tenistka ani jednou nechyběla v Londýně ve čtvrtfinále. Dvakrát slavila titul. Letos se poroučela už ve 3. kole. Smůla? Spíš odraz prapodivné sezony. „Od začátku roku je to těžké. Nejsem ve své kůži,“ hodnotí sama sebe.

Na jaře si vzala dlouhý oddechový čas. Cítila se fyzicky ale hlavně psychicky vyčerpaná. Zmizela do tepla, přes měsíc nedržela raketu v ruce. Jenže teď je už červenec a Lvice z Fulneku se pořád hledá.

„Vyřazení od Jankovič byl pro mě naprostý šok. U Petry mi chyběl boj. Musí ukázat srdce rváče,“ říká tenisový expert Jan Kukal, bývalý daviscupový reprezentant. Jedním dechem ale zdůrazňuje: „Velká kritika nemá smysl. Petra potřebuje hlavně pomoct, povzbudit, dát chuť a cíl. A v tom by mohl velkou roli sehrát její přítel,“ naráží na úlohu hokejisty Radka Meidla, s nímž Petra chodí rok.

Právě Meidl je podle Blesku jedním z pěti důvodů, proč Kvitová ztrácí svůj šmrnc. Snad ho brzy najde!

Ztrácí hlavu

Na rozdíl od jiných tenistek Kvitová otevřeně přiznává, že je nervózní. „S vědomím toho, co všechno se ode mě očekává, to není úplně nejjednodušší,“ říká. Navzdory tomu, že už by měla mít pro strach uděláno! Navzdory tomu, že spolupracuje s psychologem Michalem Šafářem...

„Když se jí daří, tak je to smršť zabijáckých úderů a nedá se s ní hrát. Když jí to tam ale nepadá, začne být rozmrzelá, protože má vůči sobě nízkou míru tolerance. A dostává se do problému, protože tenis se hraje hlavně hlavou a nohama, ale ona to mlátí jen rukou a když ta nefunguje, tak to neoběhá,“ míní Jan Kukal.

Není dříč

Za poslední čtyři roky vystřídala Kvitová pět kondičních trenérů. „To bude asi ten problém! Ona není ten tip, který by dřel jako Nadal šest sedm hodin denně. Jenže kondiční trenéři nabízejí jenom pot a slzy. A to jí trošku chybí. Byť na kurtu vypadá dobře, žádná nadváha. Ale to si musí rozhodnout sama. Hráčce, která dvakrát vyhraje Wimbledon a je jí 25 let, se nedají dávat žádné příkazy,“ naznačuje Kukal.

Smolíček Radek

Sotva přiletěl do Londýna, Petra vypadla. Nestalo se to prý poprvé, co přítel Radek Meidl dorazil v průběhu turnaje, a Kvitová prohrála. „Určitě to může hrát roli. Změní se tím trošku rytmus, rituály. Proto mají špičkoví hráči doprovod od začátku turnaje,“ říká Kukal. „Ideální by bylo, aby tam byl už během přípravy. Po jeho boku by možná měla větší chuť do té dřiny.“

Schází klid

Ve složité sezoně by bylo ideální koncentrovat se jen na tenis a na trénink. Místo toho je kolem Kvitové rozruch. Probírají se její slova o tom, jak se hráčky perou s menstruací, světem letí lacině vypadající snímek, na němž jakože nahá nohama svírá opěradlo židle.

Nebezpečný stereotyp

David Kotyza trénuje Petru už téměř 7 let. „Mají to celé zaběhané,“ konstatuje Jan Kukal. Jenže časem může stereotypní prostředí nebezpečný až kontraproduktivní. I to je důvod, proč špičkoví hráči od Djokoviče po Federera zapřáhli světové legendy. Někteří odborníci míní, že Kvitová má nejvyšší čas. „To neumím posoudit. Třeba u Berdycha podle mě změna kouče extra nezabrala. Tohle je velká otázka,“ podotýká Kukal.