Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Osud legendární krasobruslařky Ájy Vrzáňové: Smrt ji provázela celý život

Autor: ps

V životě musela překonat bolestivé překážky, přesto byla vždy silnou ženou. Jediná česká mistryně světa v krasobruslení Ája Vrzáňová (†84), která nečekaně náhle zemřela, se musela vyrovnávat s těžkým osudem. Pronásledovali ji estébáci, zemřelo jí vytoužené dítě a brzy ztratila ztrátou milovaného manžela.

Příběh Vrzáňové by vydal na tlustou knihu. Legenda českého krasobruslení, dvojnásobná mistryně světa, toho prožila hodně. Musela poprat se slávou i její odvrácenou tváří.

Jako čerstvá šampionka byla v roce 1950 tehdejším režimem donucena k odchodu z vlasti, kam se vrátila až v dubnu 1990. Po dlouhých 40 letech! „Celý život jsem se snažila reprezentovat Českou republiku, mým cílem bylo se jednoho dne vrátit,“ vyprávěla milovnice Prahy, která se domů po listopadu 1989 z Ameriky pravidelně vracela.

Odešla legenda českého krasobruslení Ája VrzáňováFoto ČTK

Životní láska

Jejím druhým domovem se stal New York, kde našla svoji životní lásku – Čechoameričana Pavla Steindlera, majitele šesti restaurací a šéfkuchaře. V roce 1969 se za něho provdala, harmonický vztah jim vydržel 18 let. Pak o něho Ája přišla, podlehl rakovině.

Nebyla to však první rodinná tragédie. V osmatřiceti letech přišla o vytoužené dítě. Holčička zemřela krátce po porodu! Zoufalou situaci se snažila zachránit maminka Vrzáňové, učila ji krutou pravdu krutě přijmout. V nemocnici vzala Áju za ruku, šly k novorozencům a dívaly se na zdravá mimina.

Krasobruslařská legenda se po skončení kariéry starala za mořem o restaurace, ráda jezdila po pádu komunismu do Česka na krátké návštěvy. Vánoční svátky trávila s kamarádkou Svatavou Chalupskou. „Z rodiny už nikoho nemám, všichni odešli. Manžel je nejenom na Štědrý večer, ale pořád v myšlenkách se mnou. Tak to bude navždy,“ říkávala. Teď už je opět s ním…