Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obří dopingový skandál v atletice: Jsou v tom i Češi?

Autor: mik

Jsou všechny atletické medaile, které Češi dovezli z minulých světových šampionátů či olympiád, čisté? Mezinárodní atletická federace (IAAF) sedí na časované bombě. Nejpodezřelejší jsou ruští vytrvalci.

Pokud se atletika potřebovala dostat na přední stránky novin, podařilo se jí to. Ovšem takovouhle reklamu by si nejspíš raději odpustila. Necelé tři týdny před vrcholem roku, mistrovstvím světa v Pekingu, klepe na dveře obří dopingový skandál. Z 12 tisíc testů atletů soutěžících ve vytrvalostních disciplínách, které získala televizní stanice ARD, jich za období 2001 – 2012 je hned 800 podezřelých, z toho 146 medailistů. A lítat v tom můžou podle serveru dailymail.co.uk i Češi!

Na jména se čeká

 

„My k tomu zatím nemáme žádné informace. Čekáme na vyjádření IAAF,“ řekl Blesku šéftrenér české atletiky Tomáš Dvořák s tím, že i oni jsou zvědaví, jestli časovaná bomba vážně vybuchne.

 

V »nemilosti« komisařů je i pětapadesát mistrů světa či olympijských vítězů. „Informace nás samozřejmě překvapily, ale zatím nemáme žádné bližší zprávy,“ potvrdila i mluvčí Českého atletického svazu Karolína Farská.

 

Rusko je jednička

 

Podezření se týká hlavně sportovců z vytrvalostních disciplín, podivné výsledky ale měli i desetibojaři. A v inkriminovaných letech bylo Česko jednou z desetibojařských velmocí. Bývalý olympijský vítěz Roman Šebrle ale jakékoli nesrovnalosti odmítá. „Jde to zcela mimo mě, protože se mě to nijak netýká.“

 

Nejvíce namočeno může být do skandálu Rusko, kde se mluví i o systematickém dopingu, a které »dodalo« více než polovinu všech abnormálních krevních hodnot. Navíc údajně až 80 % ruských medailí nebylo »čistých«.

 

U které země je v podezření největší procento atletů?

Rusko 30
Ukrajina 28
Turecko 27
Řecko 26
Maroko 24
Bulharsko 2
Bahrain 20
Bělorusko 19
Slovinsko 16
Česko 7

Kolik medailistů z kterých disciplín je v podezření?

1500 metrů 29
Chůze na 20 km 28
800 metrů 16
5000 metrů 15
3 km steeple 15
10000 metrů 15
Chůze na 50 km 13
Desetiboj/sedmiboj 9
Maraton 6
CELKEM 146