Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Hokejista Voráček utěšuje svoji sestru Petru: Trpí nevyléčitelnou nemocí!

Autor: ps

Ani podpis smlouvy na 1,65 miliardy nezmění smutný fakt, který se nečekaně vloudil do rodiny Jakuba Voráčka (26). Už dva roky se jeho sestra Petra pere s nevyléčitelnou nemocí. Zdárně ji překonává a společně s bratrovými silami vyhlásili roztroušené skleróze útok.

Ještě když byl Voráček v plenkách, starala se o něho. Petra byla první, kdo byl na jeho premiérovém hokejovém zápase. To bylo Jakubovi necelých pět let. „Tehdy jsem s ním jela do Liberce. Pamatuju si to velmi dobře,“ směje se při vzpomínce na jednadvacet let starou událost, která byla zárodkem cesty do NHL, kde Jakub dostal na přelomu července a srpna pohádkovou smlouvu.

I když by mohl být nahoře, peněz má na rozdávání, tak zůstává tím obyčejným klukem z Kladna, který rodině vrací, co mu dala.

Své nemocné sestře je Voráček velkou oporou. „Takový vztah, jaký máme, bych přál každému. Je to čím dál silnější. Vím, že kdybych potřeboval, vždycky se na Petru můžu obrátit, bude tam pro mě. A to platí i obráceně. Byl jsem první z rodiny, kdo věděl o její nemoci,“ přiznal 4. nejproduktivnější hráč uplynulého ročníku zámořské NHL.

Jakub Voráček
Video se připravuje ...

Společně založili Nadaci Jakuba Voráčka, která má pomoci nejen nemocným, ale také lidem, co se chtějí s roztroušenou sklerózou seznámit. „Myslím si, že když máte možnost v životě něco společnosti vrátit, máte to udělat. Proto část svých aktivit a zkušeností chci přenést do Čech. S Petrou jsme se dohodli, že se problematice roztroušené sklerózy chceme věnovat systematicky. Ne jen nahodile. Od toho už byl jen krůček k založení nadace, která je navíc v našem případě rodinná,“ popsal Jakub záměry, které se sestrou má.

Petra se léčí na pražském centru MS na Karlově náměstí, kde si péči lékařů pochvaluje. A jak se její nemoc projevuje? „Občas mě na pár dní vyřadí ze hry, musím odpočívat. Stále ale mám nějakou kvalitu života, i díky zázemí mého manžela a rodičů, kteří mě podporují. Mnoho pacientů je na tom výrazně hůř,“ je si vědoma závažnosti nevyléčitelné choroby. Proto se rozhodla s bratrem pomáhat…

Petra Klausová
Video se připravuje ...