Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Televize bere Šebrlemu čas na golf. Asi budu muset dřív vstávat, říká

Autor: Josef Káninský

Jakmile začal moderovat televizní zprávy, jeho golfový nástup se zabrzdil. Roman Šebrle (41), od ledna profesionální hráč, má za sebou druhou soutěžní sezonu, a navzdory stagnaci výkonnosti věří, že půjde nahoru.

„Mám závodní povahu. Už se těším na novou sezonu,“ řekl Roman Šebrle, olympijský vítěz a bývalý světový rekordman v desetiboji, při hodnocení té letošní, v níž ho mimo jiné povzbudila první hole-in-one, a také kolo za dvě rány pod par na úplný závěr.

Čas, ten Romanovi Šebrlemu chybí. Povinnosti v televizi Prima zná na tři měsíce dopředu a vedle péče o rodinu a drobnějších záležitostí se do osobního programu snaží vměstnat golfový trénink. Nemůže mu ho věnovat, kolik by potřeboval. „Nebudu moct odjet na zimu do zahraničí, to teplo mi bude chybět,“ potvrdil, že zatímco domácí konkurence stráví zimu specializovanou přípravou, jeho místo, až zavře domovský Albatross, bude v indooru a na pražských venkovních vyhřívaných odpalištích.

Šebrle předvedl na Středoškolském poháru put ze stolu
Video se připravuje ...

Že by tím pádem slevil z vysokých cílů? V žádném případě. Olympiáda 2016 v Riu de Janeiro se obejde bez jeho účasti, ale v jeho očích se za čtyři roky koná znovu a dokáže zavtipkovat i o té další za osm let. „Věřím, že půjdu nahoru,“ opakuje přesvědčivě.

V první soutěžní sezoně, ještě jako amatér, nasbíral několik nadějných výsledků a snížil handicap na +0,5, což mu umožnilo přestup k profesionálům. Letos na turnajích domácí PGA končil nejčastěji ve čtvrté nebo páté desítce, pouze dvakrát se dostal na prize money a ve finančním žebříčku obsadil 91. místo s průměrem 79,08 rány na kolo.

„Nejvíc mi ve skóre přibývají rány, když udělám jednu dvě chyby a začnu tlačit, abych je napravil. Na to tlačení se nabalí další chyby,“ vyjasňuje. Profesionálům pořadatelé připraví těžší hřiště, na to také nebyl úplně zvyklý. A on se navíc dlouho nepotkal s trenérem Davidem Carterem, přípravu ve druhé polovině roku zvládal bez něj. „Jsme dál kamarádi, ale nejsem úplně rozhodnutý, jak budu pokračovat. Být na trénink sám, to není ideální, budu muset něco změnit,“ nastínil.

Televize se nevzdá, začne dřív vstávat

Práce v televizi se Šebrle nevzdá. Do golfu investuje, tady si vydělá, takže v jeho životě jde o spojené nádoby. „Můj nejdůležitější poznatek za ty dva roky je, že trénovat se musí opravdu hodně. Přemýšlím, že začnu vstávat ještě dřív než doteď, tu rutinu si najdu,“ přesvědčuje.

Kde bere odvahu a optimismus předpovídat vlastní zlepšení? Krom dílčích úspěchů ho potěšil závěr kvalifikace mezinárodní třetiligové ProGolf Tour. V německém Salzkottenu startoval bez ambicí a také bez tréninkového kola a na úvod zahrál +11. To jej něco poučilo o course managementu (znalost a čtení hřiště), protože ve druhém kole volil jiné hole i herní strategie a dostal se na -2.

Roman Šebrle má kvůli moderování zpráv na Primě méně času na golf...
Roman Šebrle má kvůli moderování zpráv na Primě méně času na golf...

To bylo v říjnu a nejpamátnějším Šebrleho zápisem do golfového roku je eso ze stejného měsíce na páté tříparové jamce v západočeských Cihelnách. „Vždycky jsem říkal, že když ho nikdy nezahraju, nevadí mi to. Musí to být dobrá rána, ale i štěstí. Mě naplňovaly eagly - výborný odpal, výborná druhá rána, a ještě putt. Ale když jsem hole-in-one zahrál, byl to nádherný pocit, lepší než eagle,“ usmál se při vzpomínce na osmdesát metrů dlouhý odpal, po němž míč dopadl pět metrů za praporkovou tyč a backspinem se vrátil do jamky.

„Byli u toho dva kluci z Ostravy a můj kamarád, amatér Robert Vilím. Stálo mě to deset tisíc,“ prozradil olympijský vítěz v desetiboji, jak uctil nepsaná pravidla o tom, že autor tak úspěšné trefy zve přítomné na drink a pohoštění.