Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Samkové pomohl ke stříbru na X Games skřítek: Jezdí podle básniček!

Autor: zal

Prý jsou infantilní. A svého trenéra si kvůli nim dobírá a říká mu Mácho. Přesto vtipné říkanky pomáhají snowboardistce Evě Samkové (22), aby byla nejlepší na světě. I při jízdě na X Games si je vykládala, stačilo to na 2. místo.

Před rokem byla olympijská šampionka nešťastná. Na prkně jí to nešlo, špatně se srovnávala se slávou, která přišla po olympiádě. „Evka měla problémy s motivací. Už jsem nevěděl, co mám dělat,“ vzpomíná trenér Marek Jelínek.

Krize ho na slavných amerických X Games dohnala tak daleko, že vzal do ruky tužku. „A napsal jí o celé té trati básničku, ve které jsem popsal, jak se má hýbat,“ dodává.

Proti zlozvyku

Tehdy to nevyšlo. Po pádu skončila šestá. Když se letos do Aspenu vrátili, rýmovačky se jim hned vybavily. „Měla jsem myslet na to, jak mám udělat dřípek jako skřítek,“ směje se Eva, která je už zase tou veselou holkou z Vrchlabí.

Trenérovy básně jsou možná infantilní, ale je v nich dost pravdy. Třeba právě přidřepnutí dělá Samkové problém. „Je to zlozvyk, se kterým furt bojuju. Udělám to před jednou věcí, ale před dalšími čtyřmi jsem narovnaná,“ vysvětluje.

Špatná stopa

Tentokrát ji však na X Games připravilo o vítězství něco jiného. Když ji Lindsey Jacobellis podjela v zatáčce, měla podle trenérů jet vlastní stopou. „Vypadalo to, že jsem ji pustila, ale to bylo v plánu. Chybou bylo, že jsem se zařadila za ní. Měla jsem jet vedle ní a šlapat boule. Rychlost jsem měla,“ líčí Eva, která cíl proťala jen 41 tisícin za vítězkou, a dodává: „Aspoň mám motivaci na příští rok.“

Co si Samková na svahu X Games říkala?

První boulička do klopeničky

Udělej před ní dřípek,
ať vypadáš jak skřítek,
pak přes bouli se vytáhni,
své nožky přitom natáhni. 

Pyramida

Udělej znova dřípek,
ať vypadáš jak skřítek,
pak počkej ale chviličku,
než napneš zadní nožičku,
bouli sešlápni později,
ať máme nějakou naději.
To samé frkni na dalších,
ať můžem slavit ve verších.