Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pikantnosti před Eurem: Rosický je rarita, Anglie veze bažanty, Belgičané s 8 snipery!

Autor: om

Rosický jede na Euro, byť skoro nehrál, Belgie se rozhodla soky zničit drtivým útokem a islandský Reykjavík má na šampionátu nejvíc rodáků. To lze vyčíst z nominací.

Týmy pro mistrovství Evropy jsou od úterní půlnoci dané. Ke změně může dojít ještě před prvním zápasem na základě lékařské zprávy, kdyby některého z nominovaných vyřadily zdravotní komplikace. Nejmladší výběr mají Angličané, Češi jsou blízko druhého pólu a Rosický bude raritou.

Nejmladší Angličané

Fotbalisté Anglie při prvním tréninku během přípravy na EUROFoto Reuters

Nejmladší tým vybrali kupodivu Angličané (průměr 25,8) a Němci (25,9). Nejstarší Irové (29,8), Rusové (29,2) a třetí místo patří Čechům (29,2). Němci klidně tým omladili o záložníky Kimmicha (Bayern, 21) a Weigla (20, Dortmund), kteří dostali vůbec první pozvánku do nároďáku.

Třináctka z ligy

Z české ligy se do nominace Albánie nakonec nevešel Shala z Liberce, slušné zastoupení mají ovšem Slováci z Plzně – jedou Kozáčik, Ďuriš i Hrošovský, navíc také jablonecký Greguš. V české reprezentaci je devět borců ze Synot ligy (nepočítáme Michala Kadlece, ve Spartě teprve nastoupí). Žádného hráče z domácí ligy nemají na ME Irsko, Island, Sev. Irsko a Wales.

Rosa jako rarita

Český kapitán Tomáš Rosický (vlevo) v souboji s Olegem IvanovemFoto Reuters

Z hráčů do pole je statistickou raritou Tomáš Rosický, který za áčko Arsenalu odehrál v sezoně jen 19 minut. Ovšem do rizika jdou kvůli opoře třeba i Irové, kteří berou kapitána Robbieho Keana (35), ačkoliv má zraněný lýtkový sval.

Brazilec? Ne, Rus!

Rusové berou na Euro dva »exoty«: Brankář Guilherme z Lokomotivu Moskva je Brazilec, který má ruský pas teprve od loňska. Obránce Neustädter už dokonce dvakrát nastoupil za německý A-tým. Když se v něm dlouhodobě neuplatnil, využil toho, že se narodil v Dněpropetrovsku, tedy bývalém SSSR (dnes Ukrajině) a čerstvě má ruský pas.

Osm útočníků Belgie

Fotbalisté Belgie na přátelském utkání v březnuFoto Reuters

Belgičané přišli kvůli zraněním o čtyři obránce a tak budou útočit! Lidí na to mají dost, osm hráčů z nominace může na tomto postu klidně hrát: Benteke, Origi (oba Liverpool), Lukaku (Everton), Batshuayi (Marseille), Ferreira-Carrasco (Atl. Madrid), De Bruyne (Man. City), Hazard (Chelsea) a Mertens (Neapol). Pro srovnání – Češi berou do útoku trio Lafata, Necid, Škoda.

Reykjavík vede!

Nejvíc hráčů narozených v jednom městě má Island, patnáct fotbalistů z 23-členné nominace přišlo na svět v Reykjavíku. Což je nejspíš nejvyšší číslo vůbec, které nepřekonají ani metropole typu Paříže nebo Londýna. Přitom Reykjavík má jen 135 tisíc obyvatel, což je něco mezi Libercem a Plzní.

Nejstarší je Maďar

Brankář Maďarska Gábor Király slaví postup svého týmu na EUROFoto Reuters

Brankář Gábor Király se může stát nejstarším hráčem v historii mistrovství Evropy. Zatím vede Němec Matthäus, jenž při Euro 2000 nastoupil coby 39-letý.