Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Mourinho na HRAD! Nový kouč United si vyhlédl unikátní bydlení

Autor: Ivana Jakoubková

„Výjimečný“ José Mourinho se stěhuje z Londýna na sever a vyhlíží si (jak jinak?) výjimečné bydlení. Na Old Trafford bude nejspíš nový kouč Manchesteru United dojíždět z nefalšovaného hradu s věží a nejlepšími výhledy v severním Walesu, kde ho ve vstupní bráně bude vítat drak chrlící oheň.

Už dlouho předtím, než byl José Mourinho oficiálně jmenován trenérem Manchesteru United, si pečlivě vybíral rodinné sídlo pro své nové angažmá. V posledních týdnech si byl prý hned dvakrát prohlédnout jistou nemovitost v severním Walesu.

A i v tomto ohledu dostál portugalský kormidelník své přezdívce „The Special One“, výjimečný. Zdá se, že si vybral nové bydlení skutečně výjimečné – je to hrad.

Takový normální obývák. Hrad Castell Gyrn má hned několik krbů.
Takový normální obývák. Hrad Castell Gyrn má hned několik krbů.

Dračí uvítání

Castell Gyrn stojí o samotě v kopcích nedaleko velšského města Ruthin a je vzdálený asi hodinu jízdy autem od Manchesteru. Realitní kancelář ho prodává za téměř čtyři miliony liber, tedy víc než 130 milionů korun. To je sice čtyřikrát méně, než je cena Mourinhova londýnského domu, přesto se nejedná o nic obyčejného, jde o sídlo exkluzivní.

Zvenčí jako stovky let starý, ve skutečnosti je to však jeden z nejnovějších hradů ve Walesu, postavil ho před pouhými třiceti devíti lety londýnský architekt John Taylor. Dům je uvnitř moderně zařízený, vybavený podlahovým vytápěním a má dvojité zasklení oken. Příchozí při průjezdu vstupní branou vítá socha tradičního waleského draka chrlícího oheň.

„Je to unikátní sídlo. Pokud se pro ně rozhodne, rádi ho tu uvítáme,“ uvedl pro britská média zdroj z okolí. „A když nebude mít moc práce, může přijít na naši vesnickou show,“ naznačil, že vesničané považují slavného trenéra za vítané zpestření.

Personál restaurace Clwyd Gate, která leží jen pár set metrů od hradu, se těší, že k nim bude prominentní rodina chodit jíst. „Bylo by to skvělé, tuhle oblast by to hodně pozvedlo. Snad se sem opravdu nastěhuje,“ věří lidé z okolí.

Výhled na Snowdon

Z věže čtyřpatrového hradu je ohromující výhled do okolí, s nejvyšší velšskou horou Snowdon v dálce. Dům má vlastní kinosál, knihovnu, šest ložnic, pět koupelen a několik obývacích pokojů a přijímacích salonů, tedy dost prostoru pro Mourinha, jeho ženu Matildu a jejich dvě děti. Případné návštěvy mohou využít oddělený střešní dvoulůžkový apartmán s koupelnou.

Pokud se pro ně kouč rudých ďáblů skutečně rozhodne, získá bydlení nejen velmi exkluzivní, ale také strategicky položené. Bude to mít blízko nejen „do práce“ na stadion Old Trafford. Ve velšském Cardiffu se příští rok hraje finále Ligy mistrů...