Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Srniček (†47) o drsné chvíli z EURO 2000: Chtěl jsem zbít Davidse, přál smrt mojí dceři

Autor: Patrik Vacek

Dřinou a velkou pílí se bývalý reprezentační gólman Pavel Srniček (†47) vypracoval mezi nejlepší hráče své doby. Vždy usměvavý a podmanivý chlap zemřel náhle loni v prosinci jen pár týdnů po vydání autobiografie, která nyní vychází v Česku pod názvem Pavel Srniček Vlastními slovy. Odhaluje zde nejen jak vyrůstal ve složitých sociálních podmínkách, ale i velké momenty kariéry. Například jak byl blízko tomu, aby chytal ve finále ME 1996 v Anglii, kde Češi skončili druzí!

Senzační stříbrnou jízdu české reprezentace na mistrovství Evropy před dvaceti lety sledoval Srniček jako druhý brankář pouze z lavičky. Přesto stačilo málo a mohl být hrdinou turnaje.

„Byť jsem si na EURO v roce 1996 ani neškrtl, byl to vrchol mé mezinárodní kariéry. Můj trenér Ivo Viktor mi po šampionátu v Anglii prozradil, že trenér Dušan Uhrin a jeho asistenti uvažovali, že do finále s Německem nasadí mě. Často si myslím, že kdybych tenkrát dostal šanci, život by se mi rázem změnil,“ vypráví v knize Srniček.

Šanci postavit se do branky na mistrovství Evropy dostal o čtyři roky později na turnaji v Holandsku a Belgii. Hned v prvním zápase s Holanďany zažil nechutnou událost po známé prohře 0:1 gólem z penalty v poslední minutě.

„Byl jsem vzteky bez sebe. Volal jsem na spoluhráče, že nás sudí ošidil o vítězství a že bychom neměli soupeři podávat ruku. Vzápětí jsem míjel brýlatého Edgara Davidse, který na mě křikl, ať moje zkurvená dcera chcípne. Vyletěl jsem po něm a řval na něj, že mu rozmlátím ty zasraný brýle. Hráči mi zastoupili cestu a zabránili mi ho zbít.“

V Itálii přišel o miliony

V knize vzpomíná ale i na nevydařená klubová angažmá. Nejhorší zkušenosti měl z Itálie, kde vinou korupčního prostředí, ale i důvěrou k nesprávným lidem přišel o 400 tisíc liber (15 milionů korun) za necelý rok! O peníze ho připravil klub Brescia a dokonce viní i hráčského agenta Zdeňka Nehodu. Smutný příběh bylo i angažmá v Cosenze, kde hostoval a za půl roku nedostal Srniček ani pětník.

„Předsedu klubu uvěznili za korupci a zabavili mu všechen majetek. Auta, domy a také hotely, kde většina z nás hráčů bydlela. Klub zbankrotoval a dluhy byly smazány,“ vzpomíná trpce brankář.