Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vzpomínky Pavla Srníčka na start éry Petra Čecha v nároďáku: Začínal v nenávisti!

Autor: Petr Žaloudek

Po dlouhých čtrnácti letech v pátek skončil v reprezentaci. Jako její největší hvězda, nutno říct na adresu brankáře Petra Čecha (34). Jaké ale byly jeho začátky?

Co se vztahů týče, tak rozhodně ne úplně ideální. Příchod tehdy dvacetiletého mladíka mezi tři tyče národního týmu totiž způsobil pěkné dusno. Ve své biografii na to zavzpomínal Pavel Srniček (†47), který byl v roce 2002 odsunut na vedlejší kolej.

Poslední hovor

Srniček měl po neúspěšné kvalifikaci na MS 2002 na kontě 49 reprezentačních startů. „Brückner se mi v nenuceném rozhovoru krátce po vyřazení zmínil, že si padesátý start v národním dresu zasloužím,“ napsal.

Proto Pavel čekal na další povolávací rozkaz, a když později našel na telefonu zmeškaný hovor od tehdejšího trenéra nároďáku, naplnila ho podle jeho vlastních slov vlna vzrušení.

„Naděje však okamžitě pohasla. Brückner pro mě měl jenom špatnou zprávu. Odbyl mě, že moje číslo vytočil omylem. Byl jsem zdrcený. Potom se mi už nikdy neozval,“ uvedl Srniček.

Nevyzrálý Čech

Jeho místo zabral Čech a on se jubilejního startu už nedočkal. „Určité skupiny ho do týmu prosazovaly podle mě ještě dřív, než vyzrál. Bylo mu teprve dvacet,“ uvažoval Srniček, který jako jeden z mála nikdy nepodlehl gloriole svého nástupce.