Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Známou freeride lyžařku (†30) zadusila lavina v Chile. Jen tři měsíce po svatbě

Autor: pta

Ve Švédsku truchlí kvůli úmrtí přední freeride lyžařky Matildy Rapaportové. Její život skončil příliš brzy. Jen několik měsíců po svatbě se švédským sjezdařem Mattiasem Harginem ve věku 30 let. Osudná se jí stala lavina v chilských horách při natáčení filmu. „Byla vzorem pro ostatní lyžařky a posunula hranice ve vysokohorském lyžování,“ uvedl fotograf Mattias Fredriksson.

Tragická událost se odehrála ve čtvrtek v lyžařské oblasti Farellones nedaleko od metropole Santiago de Chile. Rapaportová nezemřela bezprostředně po zásahu lavinou. Upadla do komátu a záchranářům se jí nepodařilo najít včas. „Opustila nás na základě komplikací spojených s nedostatkem kyslíku,“ napsal Fredriksson po čtyřdenním marném boji o život Rapaportové. V posledních momentech jí byli v nemocnici nablízku matka i manžel, který platí za nejlepší švédské lyžaře a má dvě medaile z MS.

„Je to obrovský šok pro komunitu freeride lyžařů,“ uvedla Alicia Cenciová z vedení Freeride World Tour, sérii závodů, v níž sbírala Rapaportová v posledních letech úspěchy. V posledních letech žila ve Švýcarsku, kde se stala vedoucí osobností v oblasti zaslíbené lyžařům, kteří se rádi vydávali do neupravených terénů na vrcholcích hor.

„Je těžké nyní najít správná slova. Je snazší myslet na to, jak nespravedlivé je, že nás výjimeční lidé opouštějí tak brzy, je snazší plakat a křičet,“ snažil se vystihnout svůj smutek kamarád Rapaportové Jonas Jonsson.

Svět freeride lyžování smutní po nečekané smrti Matildy Rapaportové
Svět freeride lyžování smutní po nečekané smrti Matildy Rapaportové