Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hokejista Valach na ledě: Měsíc po smrti manželky (†22) už zase dře!

Autor: vba, ps

Manželka Simona (†22) mu při předčasném porodu dvojčat zemřela. Děti se podařilo zachránit, ale stále bojují o život v inkubátoru. Slovenský hokejista ve službách Chomutova Juraj Valach (27) se však s měsíc starou tragédií vyrovnává jako opravdový chlap. „Je to těžké, ale tu situaci musím řešit. Život jde dál,“ ví reprezentační obránce.

Kouč Vladimír Růžička mu naordinoval volno, aby se doma na Slovensku těžkými následky osudu vyrovnal. Jenže Valach je stoprocentní profesionál a poctivec, kterého by ani nenapadlo něco »ošulit«. Od začátku týdne se tak jako všichni chomutovští hokejisté připravuje na severu Čech na novou sezonu. Ta přitom startuje až za dva měsíce!

„Příprava je vždycky těžká. Denně jste dvakrát na ledě a ještě k tomu posilovna. Ale my tu máme dobrou partu,“ vysvětluje více než dvoumetrový bek recept, jak na tragédii zapomíná.

Měsíc po tragédii se Valach dokáže na tréninku usmát.
Měsíc po tragédii se Valach dokáže na tréninku usmát.

Na ledě ze sebe vydá všechno, veškeré herní situace plní do posledního puntíku. „Výborně Juro,“ chválí ho na ledě trenérský štáb v čele s »Růžou«. Ne však proto, že by Valacha chtěli jen povzbudit, on skutečně dře nadoraz a povinnosti plní nejlépe ze všech hráčů.

Po skončení tréninku však Juraj myslí na vážnější věci než je hokej. Musí se totiž postarat o dvojčátka, která po červnovém porodu »císařem« v banskobystrické nemocnici stále leží v inkubátoru. „Žádné osobní ambice v hokeji teď neřeším. Já budu rád, když budou moje děti zdravé,“ říká Valach.