Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Předem prohraná bitva Sáblíkové v Riu stála statisíce! Kdo ji zaplatí?

Autor: zal

Od začátku to byl marný boj. Teď po prohrané bitvě to uznávají i ti, co se ji snažili dostat do olympijské časovky. Přesto Martinu Sáblíkovou (28) odvezli za 300 tisíc korun do Brazílie, aby si tam podruhé vypila kalich hořkosti. Ale kdo tohle »vystoupení« zaplatí?

„Když jsme začínali, vstupovali jsme do zápasu za stavu 0:5. Ta šance nebyla na začátku ani jedno procento, spíš byla minus 10 procent,“ pronesl o arbitráži sportovní právník Jan Šťovíček, který Martinu obhajoval.

Přesto Sáblíková do Ria letěla a jedenáct dní tam žila a trénovala mimo český tým. Letenky a pobyt jejího čtyřčlenného týmu musely vyjít podle odhadu Blesku na 200 tisíc korun, dalších zhruba 100 tisíc stála cesta a právní služby Šťovíčka.

Martina Sáblíková se dlouho připravovala v Riu na olympijskou časovku, do ní jí ale nepustila ani arbitráž CAS
Martina Sáblíková se dlouho připravovala v Riu na olympijskou časovku, do ní jí ale nepustila ani arbitráž CAS

„Náklady byly rozděleny mezi Český olympijský výbor a tým Martiny Sáblíkové, přičemž větší část připadá na ČOV,“ vysvětlil Pavel Pillár z agentury Sportinvest, která sportovní hvězdu zastupuje.

Pro Martinu to bylo psychicky hodně náročné. Obzvlášť, když si brazilským martýriem vůbec nemusela projít. „Věřím, že si i pobrečela,“ pravil její kouč Petr Novák, který nese velký díl viny na tom, že to zašlo tak daleko. Poté, co vyšlo najevo, že Česko nezískalo místo pro časovku, měl svěřenkyni přestat trápit brazilským snem, který se proměnil v noční můru.

Více o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>>