Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Paralympijské příběhy: Cyklista si přijel pro smrt, stříbrná Belgičanka podstoupí eutanazii

Autor: ps
  • Z příběhů, které nabídly paralympijské hry v brazilském Riu, mrazí.

    Někteří nemají ruce, jiní nohy a jsou i tací, komu chybí všechny končetiny. Tito lidé za to mají tak velké srdce, které se s námi, zdravými, nedá srovnávat. Touha dostat se na paralympiádu vysvobozuje postižené z depresí, dává jim novou radost do života. Ovšem ne všechny příběhy jsou tak pozitivní. Pojďme si připomenout to nejsilnější, co Hry hendikepovaných v Riu přinesly.

  • Lukostřelec Drahonínský ochrnul ve spánku: V Riu získal stříbro i nevěstu

    Lukostřelec David Drahonínský požádal přítelkyni o ruku přímo na sportovišti.Foto Twitter

    Jeho šípy umí zasáhnout. Paralympionik David Drahonínský (34) ulovil v Riu stříbro v lukostřelbě i nevěstu. Přímo na střelnici na Sambadromu požádal o ruku svou Lídu. A ta řekla: „Ano!“ Diváky bavil už při finále, když souboj s Britem Walkerem prohrál těsně 141:139. „Posledním šípem jsem chtěl trefit 13 bodů, ale to bylo nemožné,“ žertoval. To nejlepší si ale nechal po medailovém ceremoniálu. Vzal do ruky mikrofon, poděkoval publiku za podporu a vyzval přítelkyni, aby za ním přišla na pódium. „Skončil jsem až druhý. Promiň,“ začal nenápadně. Pak muž, který v náměsíčnosti spadl z balkónu ze třetího patra a ochrnul, vytáhl prstýnek. Řekla ANO!

  • Z Ria má stříbro, ale…: Má takové bolesti, že podstoupí eutanazii

    Z Ria má Belgičanka Marieke Vervoort stříbro, ale má takové bolesti, že podstoupí eutanazii.Foto ČTK

    Z jejího příběhu mrazí! Belgičance Marieke Vervoort (37) byla jako patnáctileté dívce diagnostikována nevyléčitelná degenerativní nemoc páteře, která jí působí neskutečné bolesti. Už je to osm let, co doma podepsala žádost o eutanazii, která je v Belgii právně povolena. Její stav se stále zhoršuje a před paralympiádou v Riu oznámila, že jsou to její poslední Hry. „Nechci umírat ve velkých bolestech. Spíš chci, aby si mě lidé pamatovali jako člověka, který se směje. Jako člověka, který přestože trpí, dívá se i na ty pozitivní věci,“ řekla Vervoort, která vybojovala stříbrnou medaili na trati 400 metrů v kategorii T52. Dál už její příběh pokračovat nebude…

  • Dobývá stolní tenis: Hraje pusou, míček nadhazuje nohama

    Egypťan Ibrahim Hamadtou bojoval na paralympiádě v Riu ve stolním tenise. Pálku ovládal pusou!Foto ČTK

    Když mu bylo 10 let, přišel při vlakovém neštěstí o obě ruce. Egypťan Ibrahim Hamadtou (43) ale svůj hendikep vnímá jako velkou výzvu. Na paralympiádě v Riu bojoval ve stolním tenise – pálku ovládal pusou! „Tři roky po nehodě jsem se vrátil ke stolnímu tenisu. Zkoušel jsem raketu držet pod paží, ale to nešlo, tak jsem ji zkusil dát do úst. Díky sportu odezněly mé deprese, jsem zase jako zdravý člověk,“ řekl nadšený Hamadtou.

  • Cesta z iráckého sirotčince až do Brazílie: Ahmed závodil bez rukou a nohou

    Irácký sirotek Ahmed Kelly, kterého si osvojila australská matka, se v Riu představil na trati 50 metrů motýlek.Foto Twitter

    Pořadí v cíli je pro něho jen formalita. Irácký rodák Ahmed (24), kterého dostala ze sirotčince dobrosrdečná humanitární pracovnice Moira Kelly, se v Riu představil na bojišti, aniž by měl ruce či nohy. Ale ani takové postižení mu nezabránilo, aby se zúčastnil brazilské paralympiády. Díky adoptivní mámě se mohl v Austrálii podrobit operaci, která mu teď umožňuje nasadit na pahýly protézy. „Bál jsem se, jak to všechno dopadne, ale jak jsem si je poprvé nasadil, cítil jsem se neuvěřitelně,“ zavzpomínal Ahmed, jenž dokonce zkoušel americký fotbal. Nakonec přilnul k vodním sportům a v Riu závodil na trati 50 metrů motýlek.

  • Obr, kterého nepřehlédnete: Morteza ničil volejbalisty

    Íránec Morteza Mehrzad převyšoval svými 246 centimetry kde koho. Na paralympiádě v Brazílii bojoval pod volejbalovou sítí.Foto Twitter

    Íránskému hendikepovanému sportovci nic nechybí, ba naopak. Nejvyšším paralympionikem v Riu byl Morteza Mehrzad (29), který svými 246 centimetry převyšoval kde koho. V Brazílii bojoval pod volejbalovou sítí, kde se dokonce setkal s nevolí soupeřů. Nadávali mu, že je příliš vysoký! To ovšem bylo Mortezovi jedno, díky sportu se totiž dostal z velké životní šlamastiky. Po nehodě na kole si zranil pánev a pravá noha mu od té chvíle roste pomaleji. Nyní ji má o 15 centimetrů kratší než levou dolní končetinu. „Byl jsem sám, neustále v depresích. Co se ze mě stal volejbalista, je všechno jinak,“ vyprávěl nadšeně íránské televizi. Letos v březnu se dostal do reprezentace poprvé, okamžitě dominoval.

  • Stříbrná Indka z Ria si musela vybrat: Postižení nebo smrt

    Indická paralympička Deepa Malik bojovala v kouklařské disciplíně. Před několika lety si ale musela vybrat - buď ochrnutí, nebo smrt.Foto ČTK

    Dnes je maminkou dvou krásných dětí, ale v minulosti se musela rozhodovat, jestli chce žít. Indické paralytičce Deepě Malik (26) lékaři našli míšní nádor, který znamenal jisté ochrnutí. Podstoupila 31 operací, po těle má 163 stehů, ale život si vybojovala. Na paralympiádě v Riu se už rvala v koulařské disciplíně, kde nakonec hodila parádní stříbrnou medaili. Přestože její hybnost není, kdo ví jaká, podařilo se jí zapadnout do běžného života. Má krásnou rodinu, stará se o dvě děti a pod pěti kruhy získala vysněnou medaili.

  • Smutný závěr paralympiády: Íránec si přijel do Ria pro smrt

    Silniční závod nepřežil Íránec Bahman Golbarnezhad (48). Cyklista upadl v hornaté části trasy a narazil hlavou na kámen. V nemocnici dostal infarkt.Foto ČTK

    Paralympiáda v brazilském Riu končila s vlajkami na půl žerdi. Silniční závod totiž nepřežil Íránec Bahman Golbarnezhad (48). Cyklista upadl v hornaté části trasy a narazil hlavou na kámen. Po ošetření na místě byl převezen do nemocnice, kde už mu nebylo pomoci. Zemřel na srdeční zástavu. Byl to Bahmanův druhý závod v Riu, startoval i na minulé paralympiádě v Londýně.

  • Doping na paralympiádu nepatří: Pro Rusy nebylo v Riu místo

    Ruští paralympionici se Her v Riu nesměli kvůli dopingové aféře zúčastnit.Foto ČTK

    Vlnu nevole vzbudilo rozhodnutí před vypuknutím paralympiády, když Mezinárodní sportovní arbitráž CAS potvrdila vyloučení všech ruských sportovců. Ti se zkusili proti verdiktu odvolat, ale neúspěšně. „Je to smutný den pro paralympijské hnutí, ale doufáme, že také nový začátek. Dnešní rozhodnutí potvrzuje naši pevnou víru, že doping nemá v paralympijském sportu místo,“ řekl Philip Craven, prezident IPC. „Ale není důvod k oslavám, protože mimořádně soucítíme s ruskými sportovci, kteří nemohli startovat na paralympijských hrách 2016.“ A tak se hendikepovaní Rusové naštvali a uspořádali vlastní soutěžení v okolí Moskvy.

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###