Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

ONLINE soud s koučem Růžičkou: Z vězení se musí vykoupit!

Autor: ps

Na začátku srpna měl trenér Vladimír Růžička (53) první soudní slyšení z podezření ze zpronevěry. Vinu, že coby trenér hokejové Slavie převzal půl milionu korun a nepřiznal je v účetnictví, odmítá. Dnes je na programu další soudní den. Co přinese, vám naservírujeme online!

Proč je Růžička obžalován ze zpronevěry?

Šokující kauzu v českém hokeji rozpoutal minulý rok Miroslav Palaščák, který na Růžičkovo chování upozornil nahrávkou ze skryté kamery. Ta ukazuje, jak otec nehrajícího hokejisty Slavie nabídl trenérovi půl milionu korun, aby se jeho syn dostal na led. Palaščák během dvou let vyplatil Růžičkovi dvě částky po 250 tisících korunách, jenže kouč slib nesplnil, čímž štědrého otce naštval. Pak se rozjela aféra, jaká nemá v našem hokeji obdoby.

12:06 Lhůta na odvolání je osm dní od doručení opisu rozsudku.

12:03 Státní zástupkyně: „Navrhovala jsem vyšší trest, ponechám si lhůtu na odvolání. Z mé strany je to vše.“ Právníci se odmítli vyjadřovat.

12:00 „Soud má za to, že peníze byly ve vlastnictví pana Palaščáka a pan obžalovaný si je ponechal. Vráceny byly až na podnět pana Palaščáka po více než roce. Jedná se o dva samostatné trestné činy, polehčující okolnost byla trestní bezúhonnost. Peníze byly poškozenému vráceny, není třeba dávat trest exemplární, to v žádném případě. Trest nemůže být minimální, musí zohledňovat spáchání více trestných činů. Proti rozsudku lze podat odvolání.

11:53 Soudce zahájil svoji řeč: „Růžička způsobil přečin, což je podle trestních zákonů delikt závažnější než přestupek, avšak méně závažné než zločin. Odsuzuje se k peněžitému trestu 400 tisíc korun. Pokud nezaplatí, dostane 16 měsíců natvrdo. Růžička s penězi nakládal, jako kdyby byly jeho vlastní.“ Právníci kroutí hlavou.

11:45 Soudce, státní zástupkyně i Růžičkovi právníci se vrátili do jednací síně.

11:20 Soudce nařídil 20 minutovou přestávku, po které se rozhodne o trestu pro hokejového kouče Vladimíra Růžičku.

11:13 Právník Svoboda: „Svědek Palaščák je osobou nevěrohodnou. Co se týče nahrávek, nelze prokázat, že do nich nebylo zasahováno. Palaščák tahá nahrávky, jako králíky z klobouku. K trestnému činu nedošlo.“

11:05 Slovo dostala státní zástupkyně. Navrhla trest na 18 měsíců s podmínečným odkladem na 3 roky a pokutu 500 tisíc s tím, že když Růžička nezaplatí, dostane 5 měsíců natvrdo. Řada přichází na Růžičkovy právníky, hovoří Filip Svoboda.

11:00 Soudce po krátké přestávce: „Seznámil jsem se s nahrávkou, není na ní nic podstatného. Jako důkaz to přijato nebude.“

10:40 Soudce nařídil 10 minutovou přestávku.

10:37 Tomáš Rosen: „S panem Kotoučem, který mě v představenstvu střídal, jsme se bavili, že tam ta Palaščákova věc visí a je stále bez dokladu. Panu Růžičkovi nejsou účetní věci úplně nejbližší.“ Rosen obhajuje, že je Růžička dobrý trenér, ale chodu podniku úplně nerozumí. „Pana Moučku jsem znal od vidění, přicházel s drobnějšími sponzory. Mouček byl s Růžičkou v kontaktu. Mě Růžička několikrát informoval, že s Palaščákem o doložení platby jedná.

10:30 Přichází Tomáš Rosen, bývalý člen představenstva HC Slavia Praha. „Růžičku znám cca 20 let. Během té doby jsme se sblížili a vídali se prakticky denně. Dodnes jsme přáteli. V inkriminované době jsem byl členem představenstva. Pamatuji si, že se Růžička zmiňoval o sponzorském daru od pana Palaščáka, ale jen matně si pamatuji, jak se to dál řešilo. Ten objem peněz byl zhruba půl procenta rozpočtu Slavie.

Tomáš Rosen (vpravo), bývalý člen představenstva HC Slavia Praha, vypovídá u soudu.Foto archiv Blesk

10:22 Tomáš Poletín: „Musím říct, že s panem Růžičkou jsem ani nechodil na pivo. On je hokejově geniální, ale... V oblasti řízení klubu jsme se úplně neshodovali.

10:20 Předvolán je Tomáš Poletín. Jeho syn Michal hrál za Slavii, teď působí pod Růžičkou v Chomutově. „Nevím, proč jsem předvolaný. V inkriminované době jsem nebyl v představenstvu Slavie. Pana Palaščáka znám, jeho syn hrál dlouhá léta s mým synem hokej. Byl jsem jen akcionářem, na valné hromadě se nic podobného (sponzorské dary) pochopitelně neřešilo.“ Soudce ukazuje Poletínovi, že v roce 2012 ještě byl zapsán v obchodním rejstříku. Poletín se hájí tím, že už fakticky ve Slavii nefiguroval mnohem dřív.

10:15 Palaščák u soudu skončil, při odchodu řekl: „Růžička by měl dostat zákaz činnosti, aby s dětmi nikdo podobný nepracoval. Tu část nahrávky jsem objevil až nedávno, nebyl to kalkul. Co je na ní konkrétně, k tomu se nebudu vyjadřovat. Nejsem archanděl Gabriel, nedělal jsem si iluze, kam peníze, které jsem dal panu Růžičkovi, půjdou.“

10:00 Na závěr výpovědi Palaščák mluví o hrozném stavu českého hokeje. Každý klub má podle jeho slov svého Růžičku. „Mně připadá, že od Růžičky to byl systém, aby se zasponzoroval klub a kluk dostal šanci.“ Palaščák odchází, soudce nařídil přestávku, aby se podíval na nahrávku, jestli je jako důkaz relevantní.

9:55 „Růžička tvrdil, že peníze použije na potřeby Slavie. Objevil jsem nový segment nahrávky. Růžička na ní tvrdí, že to není jediný sponzorský dar, který dostal.“ Palaščák předal soudu flešku s nahrávkou, na níž je cca 10 minut dosud neukázané části videa ze stejné schůzky. Právníci Růžičky jsou viditelně nervózní.

9:50 „Další schůzka byla 11. 6. 2014 v restauraci Nad ledem. Tu jsem inicioval já a tam jsem pořídil onu nahrávku. Sešli jsme se tam bez pana Moučky, který byl na obou předcházejících schůzkách. Pan Růžička si ho pak ale opět zavolal. V listopadu jsem navštívil Růžičku, aby mi peníze vrátil. Byly mi vráceny na účet skrz účet paní Růžičkové,“ vypovídá Palaščák.

9:45 Palaščák pokračuje: „Růžička řekl, že když mu donesu sponzorský dar 250 tisíc, tak se postará o mého syna. Peníze byly pro Růžičku, ale tehdy se říkalo, že Růžička je Slavia. S panem Růžičkou proběhlo osobní setkání v kanceláři na stadionu HC Slavia. Peníze si pan Růžička přijímal v hotovosti, v obálce. Bez dokladu.

9:38 Palaščák je poučen, že křivá výpověď je trestný čin. „Ano, budu vypovídat, Růžičku znám. Znám ho od doby, kdy jsem se synem chodil na Slavii. Osobně jsem ho poznal na konci sezony 2012, kdy mi oznámil, že neprodlouží smlouvu synu Davidovi,“ řekl.

9:35 Předvolaní jsou pro dnešek svědci – Miroslav Palaščák, Tomáš Rosen, Jiří Poletín a Dana Soldánová.

9:33 Proti dvěma právníkům Vladimíra Růžičky (Filip Svoboda a Vít Kučera) sedí státní zástupkyně. Místa pro veřejnost jsou plná jen z poloviny.

9:30 Soudce Judr. Tome Frankič zahajuje dnešní jednání.

9:26 Kromě již zmíněného Miroslava Palaščáka bude dnes předvolána také účetní Slavie Dana Soldánová. Její čas přijde v 9:45. Podle informací Blesku byla velice nervózní.

9:12 Čeká se, až soudce pustí přítomné do jednací síně. Ovšem dění bude bez Vladimíra Růžičky. Soud vyhověl, aby se jednalo v jeho nepřítomnosti. Právníci hokejového kouče už jsou na místě.

Aktéři procesu čekají, až je soud pustí do jednací síně.Foto Blesk - Václav Baumann

9:10 Vypovídat dnes bude muž, který celou Růžičkovu aféru spustil. K soudu přišel Miroslav Palaščák.

Miroslav Palaščák přichází k soudu.Foto Blesk - Václav Baumann

9:00 V 9:15 začíne druhý den soudního líčení s hokejovým trenérem Vladimírem Růžičkou.