Martin Hašek
24. srpna 2015 • 07:50

Dálkařský thriller a bláznivé nervy: Juška je ve finále

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PEKINGU | Z dálkaře Radka Jušky se stává specialista na vypjaté závěry kvalifikací. Na mistrovství světa v Pekingu, stejně jako v březnu na halovém mistrovství Evropy v Praze čekal do posledního pokusu, i šťastná shoda několika okolností ho za výkon 798 centimetrů poslala do finále světového šampionátu. Tam byl český dálkař naposledy v roce 1993 díky Milanu Gombalovi.



„Bylo to dramatické, podobné jako v Praze. Byly tam nervy, skákal po mě Tornéus, který Prahu vyhrál, byly to nervy jako blázen,“ ulevil si Juška.

V březnu v O2 areně trnul v kvalifikaci až do posledního pokusu a nakonec prošel dál o jediný centimetr. Tenokrát to bylo ještě těsnější. Juška prvním  pokusem přešlápl, druhým skočil mizerných 750 centimetrů. Třetí skok mu ale sedl parádně a výkonem 798 centimetrů se dostal mezi postupovou dvanáctku. Jeho tretra se odrážela šest milimetrů od prkna.

„Nejvíc hrály roli nervy. První pokus byl přešláplý, druhý 750, takže ten třetí člověk musí trefit, aby ho to poponeslo. Stalo se. Díval jsem se na obrazku, bylo to fakt o fous…“ hlásil Juška.

S Jihoafričanem Godfreyem Khotsou Mokoenou měl Juška nakonec stejný nejlepší výkon. Do finále ho pousunul druhý skok v hodnotě 750 centimetrů. Mokonea totiž ve dvou zbývajících pokusech přešlápl.

Než se ale dozvěděl šťastný výsledek, Juška si ještě prožil drama. Třetím skokem dostal na jedenácté místo. Hned poté ho ale přeskočil Rus Alexandr Meňkov. Juška najednou dlel na posledním dvanáctém postupovém místě a nebezpečí mu hrozilo z několika stran.

Nejsilnějším ohrožením byl Švéd Michel Tornéus, halový mistr Evropy z březnové O2 areny, ale přešlápl a v soutěži nakonec neměl jediný platný pokus.

A do šťastného mixu je třeba připočítat další příběh. Američan Marquis Dendy, univerzitní senzace a letos třetí nejlepší dálkař světových tabulek, předvedl jediný měřený pokus, který na Jušku nestačil. Zničily ho dva těsné přešlapy, jeden o tři a ten poslední o dva milimetry…

„Fakt to bylo zase o štěstí, nevím, co dodat,“ usmíval se Juška.

Dvaadvacetiletý stříbrný medailista z pražského halového mistrovství Evropy i letošního ME do 23 let v Tallinnu je prvním českým finalistou mistrovství světa od roku 1993, kdy skončil Milan Gombala na šampionátu ve Stuttgartu jedenáctý. Na globální akci se prosadil v roce 2008 na olympiádě právě v Pekingu Roman Novotný, který se dostal i do užšího finále a skončil osmý.

„Určitě se budu snažit dostat do užšího finále, což je ta osmička, pak uvidíme,“ uvedl Juška s tím, že má v merku i národní rekord Milana Mikuláše 825 centimetrů z roku 1988. „Je to parádní pokus, samozřejmě se budu snažit. Může se stát cokoliv…“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud