24. září 2012 • 12:56

Málem umřel, teď pomáhá vozíčkářům: 30 maratonů kolem Islandu za 30 dnů

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před pěti lety se lékaři museli hodně snažit, aby mu po autonehodě zachránili život. Poraněnou páteř mu zpevnily čtyři velké titanové šrouby. Přesto René Kujan dál běhá. A lásku k pohybu proměňuje i v pomoc druhým.



Setkání s vozíčkáři při rehabilitaci po nehodě ho přiměla k tomu, že svůj nynější projekt spojí s podporou Sportovního klubu vozíčkářů (SKV) Praha.

V neděli uběhl první ze třiceti maratonů ve třiceti dnech kolem Islandu, po pobřežní silnici má jako první člověk v plánu zvládnout 1340 kilometrů. Třiačtyřicet kilometrů z Reykjavíku do Hveragerdi zdolal za necelých pět hodin.

„Prvních patnáct kilometrů společně se třemi běžci a jedním cyklistou. Místy silný protivítr a déšť. Potíže s karavanem – topení KO. Výměna auta, ale také potíže. Ale topí!“ popisoval na Facebooku.

René Kujan při autonehodě málem přišel o život, teď běhá pro dobrou věc... René Kujan při autonehodě málem přišel o život, teď běhá pro dobrou věc...Foto Facebook.com (run30)

Připravoval se na to, že z nedostatku podpory od sponzorů poběží v chladném podnebí jen s vozíkem naloženým spacákem i stanem, takhle běžel do Drážďan. Nakonec ale mohl vyrazit i s karavanem.

Už za každý svůj přípravný maraton věnoval SKV Praha tři sta korun. Za každý islandský přidá tisícovku, buď sám nebo od sponzorů.

K tomu se na transparentní účet nabalují příspěvky od dalších lidí či firem. Podrobnosti lze najít na internetové stránce http://www.run30.net/ nebo na http://www.facebook.com/run30.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud