11. listopadu 2015 • 10:39

Nejen Rusko! Vyloučení z olympijských her v Riu hrozí i Keni

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyloučení z účasti na olympijských hrách v Riu de Janeiro hrozí i keňských atletům, pokud tato africká země urychleně nezmění svůj přístup k boji s dopingem. Někdejší slavný běžec a současný předseda národního olympijského výboru Keni Kipchoge Keino to řekl agentuře Reuters.



V pondělí zveřejněná zpráva Světové antidopingové agentury o systematickém užívání zakázaných látek v ruské atletice obsahuje jen první část informací, které komise WADA ve svém vyšetřování shromáždila. Další hodlá zveřejnit do konce roku a šéf komise Kanaďan Dick Pound na pondělní tiskové konferenci v Ženevě naznačil, že další ostře sledovanou zemí je právě Keňa.

Keino, který byl v roce 1968 v Mexiku jedním z prvních keňských olympijských vítězů, to potvrdil. WADA podle něj vážně zvažuje, že navrhne zákaz startu atletům z této východoafrické země v Riu. "Není to jen hrozba. Oni jsou opravdu přesvědčeni, že se u nás doping zametá pod koberec. Musíme rychle jednat. Naše vláda to bohužel nebere vážně," citovala dvojnásobného olympijského vítěze agentura Reuters.

Keňští atleti byli letos na mistrovství světa v Pekingu nejúspěšnější výpravou se šestnácti medailemi včetně sedmi zlatých. Sbírali je nejen tradičně v bězích, ale i v hodu oštěpem. Během posledních tří let však mělo 35 keňských atletů pozitivní dopingový nález a podle německé televize ARD, jejíž zjištění současný dopingový skandál letos v srpnu odstartovalo, to byla jen špička ledovce.

Z 800 atletů, kteří měli podle tohoto zdroje podezřelé výsledky krevních testů, bylo 77 Keňanů. Hůře na to bylo právě jen Rusko. Osmnáct z 92 keňských medailí na vrcholných soutěžích v letech 2001 až 2012 tak mohlo být získáno s nedovolenou podporou. I v Keni se v souvislosti s utajovaným dopingem hovoří o korupci.

Keňský atletický svaz všechna podezření odmítá, tvrdí, že všechny případy prošetřuje a že například letos suspendoval dva zahraniční trenéry, jejichž svěřenci měli pozitivní test. Antidopingová agentura však považuje boj s dopingem v zemi za nedostatečný. Tamní agentura prý existuje jen na papíře a dvě atletky přistižené na MS v Pekingu dosud vůbec nebyly potrestány.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud