13. listopadu 2015 • 09:18

Den D nadešel. Atletická federace rozhodne o trestu pro Rusko

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V dopingové kauze ruských atletů nastává klíčový den, v jehož průběhu se prostřednictvím videokonference sejde Rada mezinárodní federace IAAF, aby rozhodla o případném trestu pro ruskou federaci. Té hrozí i vyloučení z olympijských her v Riu de Janeiro.



IAAF je pod tlakem, aby zásadně reagovala na závěry zprávy nezávislé komise Světové antidopingové agentury WADA, která v pondělí obvinila Rusko z existence státem podporovaného dopingového programu v atletice.

„Bez pochyby musíme učinit těžké rozhodnutí. Uvidíme, co se stane. Výsledkem může být dočasná suspendace,“ míní viceprezident IAAF Sergej Bubka. „Budeme na (ruskou) federaci silně tlačit, aby jednala. Pokud to udělají správným způsobem, možná budou moct v Riu závodit.“

Ruská atletika si podle doporučení nezávislé komise WADA zaslouží vyloučení z Her, protože je země údajně prorostlá kulturou cíleného dopingu.

„Některé věci připouštíme, některé rozporujeme,“ uvedl šéf ruské atletické federace ARAF Vadim Zelečenok.

V tuhle chvíli už nejde jenom o sport, problém přerostl do nejvyšších politických kruhů. Proti případnému vyloučení ruských atletů z olympiády protestoval ruský ministr sportu Vitalij Mutko. Šéf národního olympijského výboru Alexander Žukov řešil věc s prezidentem Vladimirem Putinem.

„Teď je důležité chránit naše čisté atlety, neměli by být trestáno za něco, co není jejich chyba,“ řekl Žukov po schůzce s Putinem.

Zatímco nezávislá komise WADA doporučila ruské atlety z olympijských her vyloučit, Bubka, bývalý slavný ukrajinský tyčkař, který kvůli bojkotu přišel o olympiádu 1984 v Los Angeles, není této variantě nakloněn.

„Co jsem spolu s dalšími sportovci zažil v roce 1984, se nesmí už nikdy stát. Mnoho slibných atletů pak nikdy nedostalo šanci bojovat na olympiádě o medaili,“ upozorňuje Bubka. „Máme zodpovědnost chránit čisté atlety od jakékoli formy hromadného vyloučení.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud