16. listopadu 2015 • 13:26

Nejen Rusko... Atletika může z olympiád zmizet úplně, hrozí komise

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyloučením Ruska to nemusí skončit. Rozsáhlý dopingový skandál, který nyní řeší mezinárodní federace IAAF, může mít po zveřejnění další části zprávy Světové antidopingové agentury WADA vážné důsledky pro celou atletiku. Podle jednoho z členů vyšetřovací komise WADA totiž může závěrečná zpráva obsahovat doporučení, aby byla celá atletická federace vyloučena z olympijských her. Zpráva má být zveřejněna do konce roku.



O případném postihu IAAF, která minulý týden na základě první části zprávy dočasně vyloučila ze svých řad Rusko, by musel rozhodnout Mezinárodní olympijský výbor. Pro všechny atlety z celého světa by případný distanc federace znamenal zákaz startu na olympijských hrách v Riu de Janeiru v příštím roce.

Další informace ze zprávy komise WADA zatím nezveřejnila, protože by podle komisaře Richarda McLarena ohrozila probíhající kriminální vyšetřování francouzských úřadů. "K IAAF jsme se nevyjádřili a nevydali jsme žádné doporučení, ale v příští zprávě to uděláme," řekl McLaren australskému radiu ABC s tím, že vyloučení z olympiády může být jedním z navržených kroků.

IAAF se zatím touto hrozbou nezabývala. "Teď je naší prioritou zaměřit se na to, co se musí udělat, aby Rusko vyhovělo IAAF a ve spolupráci s WADA, aby splňovalo podmínky pro znovuzařazení do mezinárodních soutěží," uvádí IAAF na svém webu.

IAAF na základě doporučení nezávislé vyšetřovací komise WADA minulý týden pozastavila členství Ruska kvůli tomu, že v zemi funguje státem řízený a podporovaný systém dopingu. Ruští atleti tak do odvolání nesmějí startovat v mezinárodních soutěžích a hrozí jim, že přijdou o účast na hrách v Riu. Trest IAAF zruší až poté, co Rusko splní stanovené reformní kroky.

Podobný osud navíc může v příštích týdnech potkat i další země, v nichž je údajně situace s dopingem podobná. Nejčastěji se hovoří o Keni.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud