8. prosince 2015 • 10:04

Pistorius se odvolá k ústavnímu soudu. Na kauci dostal vycházky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Handicapovaný atlet Oscar Pistorius se odvolá k ústavnímu soudu proti rozhodnutí odvolacího soudu, který ho uznal vinným z vraždy přítelkyně. Oznámil to jeho právní zástupce po dnešním jednání o kauci. Na něm soud stanovil, že Pistorius smí zůstat až do vynesení nového verdiktu o výši trestu v domácím vězení. Datum slyšení bylo stanoveno na 18. dubna.



Devětadvacetiletý běžec s podkolenní amputací obou nohou, jenž zastřelil v únoru 2013 přítelkyni Reevu Steenkampovou přes dveře koupelny, byl původně uznán vinným ze zabití z nedbalosti. Loni v říjnu dostal pětiletý trest.

Státní zástupce ale uspěl u odvolacího soudu s požadavkem na překvalifikování trestného činu na vraždu. Pistoriusovi tak nyní hrozí minimálně 15 let vězení. Soudce ovšem může s přihlédnutím k dalším okolnostem uložit trest i pod touto hranicí.

Šestinásobný paralympijský šampion byl po odpykání pětiny původního trestu letos v říjnu propuštěn do domácího vězení a od té doby žije v luxusní vile svého strýce v Pretorii. Tam by měl zůstat i nadále poté, co souhlasil s odevzdáním pasu a nošením náramku monitorujícím jeho pohyb.

Soudce mu povolil i cesty mimo dům v okruhu do 20 kilometrů v době od 7 do 12 hodin. Jako kauci musí do 11. prosince složit 10.000 randů (asi 17.000 korun).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud