9. prosince 2015 • 09:09

Nový Pistorius? Německý dálkař bez nohy chce na olympiádu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Německý paralympijský dálkař Markus Rehm nepřestává v boji za svoji účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro.  Závodník, jehož letošní osobní rekord by na minulých Hrách v Londýně stačil na zlato, chce napsat osobní dopis prezidentovi IAAF Sebastianu Coeovi.



Oscar Pistorius sedí v domácím vězení, historie se ale přece opakuje. Tentokrát je to německý dálkař Markus Rehm, který se snaží, aby jako postižený atlet mohl závodit na olympiádě v Riu. Rehm přišel ve čtrnácti letech o pravou nohu pod kolenem při nešťastné nehodě při wakeboardingu. Ani to ho ale nezastavilo ve sportovní kariéře.

Ve skoku do dálky je paralympijským šampionem z Her v Londýně a také paralympijským trojnásobným mistrem světa. Poslední zlato získal v říjnu v Dauhá vítězným pokusem 840 centimetrů. To je jen dvanáct centimetrů od nejlepšího letošního světového výkonu roku mezi zdravými atlety a stačilo by to na zlato na olympiádě v Londýně.

Rehm ale po nedávné změně pravidel zatím nemůže mezi zdravými atlety závodit. Zatímco vloni se ještě stal regulérním mistrem Německa, v letošní sezoně na několika mítincích i na německém šampionátu startoval jen jako host v rámci exhibice, jeho výkony se do výsledků nepočítaly.

Rehm však stále touží po účasti na olympijských hrách v Riu de Janeiro a obrací se proto dopisem přímo na šéfa IAAF Sebastiana Coea.

„Chceme přesnou informaci o změně pravidla, abych věděl, jaká data musím poskytnout. A chci také vyjádřit, že s dosavadním rozhodnutím nesouhlasím,“ uvedl Rehm, který dopis odešle ve spolupráci s Friedhelmem Juliem Beucherem, prezidentem německé asociace postižených sportovců DBS.

IAAF podobný případ řešila v minulosti u čtvrtkaře Oscara Pistoria. S odůvodněním, že jeho karbonové protézy jsou podle pravidel nepovolenou technickou pomůckou, která mu oproti ostatním závodníkům dává výhodu, mu zabránila ve startu na olympijských hrách 2008 v Pekingu. O čtyři roky později v Londýně ale už Pistorius jako první postižený atlet na olympiádě startoval.

Rehm teď prožívá podobný příběh, tvrdí ale, že nechce jít k soudu. „V IAAF nevidím nepřítele, ale spojence. Protože oba máme stejný zájem, chceme posunout náš sport dál,“ uvedl Rehm.




Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud