20. května 2016 • 05:00

Dálkař bez nohy na OH? Nesmí mít výhodu, shodují se soupeři

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bude to trošku utajený hit Zlaté tretry. Německý dálkař Marcus Rehm si to v Ostravě rozdá s Radkem Juškou nebo Ashtonem Eatonem. Bude mít ale svoje vlastní výsledky. Kvůli protéze na odrazové pravé noze v oficiálních závodech startovat nemůže. O svou olympijskou šanci ale dál bojuje.



Bude to zajímavé srovnání. Nejlepší Čech, světový rekordman v desetiboji a nejlepší paralympionik. To bude dálkařský souboj na Zlaté tretře.

„Bude pro mě pocta s ním skákat, tyhle lidi obdivuju, že mají chuť dál sporovat, i když utrpěli zranění a třeba nemají nohu,“ oceňuje Rehma Juška, halový vicemistr Evropy.

Rehm přišel o část pravé nohy pod kolenem ve čtrnácti letech kvůli nehodě při wakeboardingu. Sportoval však dál a ve skoku do dálky dokonce v roce 2014 vyhrál regulérní mistrovství Německa.

Ještě vloni na jaře vyhrál na mítinku v Hengelu, kde mimo jiné porazil i Eatona. Pak mu však mezinárodní federace IAAF výkony v závodech se zdravými atlety odmítla počítat do té doby, než prokáže, že mu jeho karbonová protéza na odrazové noze neposkytuje výhodu.

„Atletika je o tom, aby byli atleti schopní fyzicky dosáhnout solidních čísel, je o přirozeném soutěžení. Ale musíte mít čísla, která nelžou,“ upozorňuje Eaton. „Pokud vědci řeknou, že nemá výhodu, je to v pořádku. Pokud by výhodu měl, měl by závodit v jiném systému. Všichni by měli mít stejné podmínky.“

Rehmova situace je složitá

Před čtyřmi lety v Londýně se stal jihoafrický beznohý čtvrtkař Oscar Pistorius prvním paralympikem, který závodil na olympijských hrách. Podle nových pravidel ale leží důkazní břemeno na sportovci a Rehmova situace je tak složitější.

Na rozdíl od Pistoria navíc Rehm skáče tak daleko, že by mohl olympiádu v Riu de Janeiro klidně i vyhrát. Vloni v říjnu na MS paralympiků vyhrál výkonem 840 centimetrů, což by mu na Hrách v Londýně na zlato stačilo.

IAAF mu ale tento výkon neuznává. Od poloviny minulého roku se Rehmovy výkony do oficiálních výkonů nepočítá, tak to bude i v Ostravě.

Rehm bojuje dál, s dopisem se obrátil i na šéfa IAAF Sebastiana Coea, zatím ale neuspěl.

„Jestli bude skákat na olympiádě, to se uvidí. Četl jsem, že chce přesvědčit IAAF, aby ho pustili,“ přemítá Juška. „Na jednu stranu dobré, že může závodit se zdravými lidmi, na druhou stranu zas moc ne, jestli v tom má trošku výhody…“
(nit)

OSOBNÍ REKORDY
Ashton Eaton    823 cm
Radek Juška    815 cm
Markus Rehm    824 cm (840 cm – paralympijský závod)



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud