31. května 2016 • 17:14

Z Česka se zase stává vícebojařská velmoc: O Rio bude boj

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už čtyři čeští vícebojaři splnili nominační kritéria na olympiádu v Riu de Janeiro. A nemusí to být konečný počet. Záležitost může výrazně ovlivnit mítink v Kladně, který se chystá příští víkend a nabídne souboj limitářek Elišky Klučinové s Kateřinou Cachovou nebo snahu Jana Doležala a Marka Lukáše o pokoření hranice 8 000 bodů.



Na startu olympijské sezony sbírá český víceboj úspěchy. O víkendu v Götzisu se stal juniorský mistr světa Jiří Sýkora desátým Čechem v desetiboji nad hranicí 8 000 bodů.

„Znamená to přelom. Když se někdo zeptá, kolik mám, můžu říct přes osm tisíc. Přišly mi gratulace od Dvořky i od Šeby,“ usmívá se Sýkora, kterého výkon 8 121 bodů posunul na olympiádu.

A v Riu nebude Sýkora sám. Před deseti dny splnila limit v sedmiboji Kateřina Cachová na mistrovství republiky a výkonem 6 285 bodů si výrazně vylepšila osobní rekord. O víkendu v Götzisu stačil Elišce Klučinové k potvrzení olympiády součet 6 182 bodů a Adama Sebastiana Helceleta posunul do Ria výkon 8 050.

Helcelet však zatím nemá nic jisté. Příští pátek a v sobotu se na kladenském TNT express meetingu budou o olympijský limit pokoušet i Marek Lukáš a loňský juniorský mistr Evropy Jan Doležal.

„Osm tisíc bodů je moje výzva do sezony. Nechci v říjnu skončit a mít 7 999, ale minimálně 8 001. Když Jirka o víkendu splnil limit, nabíjí mě to. Taky se tam chci podívat, ať trenér jede s námi oběma,“ říká Doležal, který stejně jako Sýkora trénuje pod koučem Pavlem Svobodou. „Záleží, co s Markem Lukášem předvedeme v Kladně, mohl by to být zajímavý souboj. Třeba se s Markem rozvášníme a nikam nepojede Adam.“

Doležal i Lukáš pro účast v Riu musí překonat limit 8 100 bodů.

Eliška Klučinová ve večerní róbě na vyhlášení ankety Atlet roku
Eliška Klučinová ve večerní róbě na vyhlášení ankety Atlet roku

Souboj i v sedmiboji

V pátek 10. června a v sobotu 11. června bude v Kladně přichystán napínavý souboj taky v ženském sedmiboji, kde se střetnou olympioničky Klučinová s Cachovou.

„Bude to souboj našich hvězd. Je olympijský rok, doufám, že budou obě v nejlepší formě. Osobně očekávám, že Eliška bude útočit na výkon kolem českého rekordu. Jsem zvědavý na souboj s Kateřinou Cachovou, která udělala zajímavý výkonnostní posun,“ těší se šéf mítinku Zdeněk Lubenský.

Cachová je dorosteneckou světovou šampionkou z roku 2007, v roce 2011 získala stříbro na juniorském ME. Od té doby ji ale trápila zranění.

„Já jsem ráda, že jsem se po pěti letech konečně vrátila na úroveň, kde jsem byla a podařilo se osobák vylepšit,“ říká Cachová, která se těší na další soupeření s rekordmankou Klučinovou. „Doufám, že společné boje nám pomůžou ještě dál. I pro Elišku to bude dobré, mohla by vylepšit český rekord.“

Klučinová už se v Kladně třikrát dostala na úroveň českého rekordu, stalo se to v letech 2010, 2012 a 2014, kdy vytvořila dosud platné národní maximum 6 460 bodů.

„Já Kladno beru jako domácí stadion, atleticky jsem tam vyrůstala. Mám to tam prostě ráda, kamarádi mi tam chodí fandit. Přijde rodina, je to oblíbený závod,“ usmívá se Klučinová, která ale musí do startu vyřešit problémy s kolenou. „Jdu za panem Kolářem, který mi řekne, jestli to bude úplně v pořádku.“

V Kladně se příští týden nepředstaví Bělorus Andrej Kravčenko, největšími jmény startovních listin jsou Polka Karolina Tyminská a Mikk Pahapill z Estonska.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud