Romana Barboříková
12. listopadu 2016 • 23:10

Rekordní osmý triumf! Špotáková znovu ovládla anketu Atlet roku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je držitelkou světového rekordu v hodu oštěpem. Včera do své sbírky triumfů přidala Barbora Špotáková další úlovek, i když tentokrát ne ten zcela sportovní. Díky bronzu z olympijských her v Rio de Janeiru a také trnité cestě, kterou k němu musela projít, už poosmé vyhrála anketu Atlet roku. Tolikrát ji žádný český atlet nikdy neovládl.



Cestu na pódium, kde se přebírá cena pro nejlepšího českého atleta uplynulého roku, už zná oštěpařka Barbora Špotáková jako své střevíčky či tretry. Vždyť se po ní v sobotu večer vydala už poosmé! Díky tomu se osamostatnila v čele historického žebříčku, kde první místo do včerejška sdílela s Helenou Fibingerovou a svým bývalým trenérem Janem Železným.

Nejvíc hlasů obdržela především díky bronzu z OH v Rio de Janeiru, který byl jedinou atletickou medailí na letošní olympiádě. Obdiv si ale nejlepší česká oštěpařka získala také díky tomu, co musela zvládnout, aby se do Ria vůbec dostala.

Atletka Zuzana Hejnová a sprinter Pavel MaslákFoto ČTK

Zlomenina nohy, kterou utrpěla na jaře při soustředění, by možná některé sportovce zlomila i psychicky a sen o startu pod pěti kruhy by vzdali. To ale rozhodně není styl velké bojovnice Špotákové. Ta sváděla souboj s časem, se svou kostí a nakonec i s psychikou.

„Musela jsem zahánět špatné myšlenky, protože když si zlomíte nohu v březnu, tak vám to hlavně zlomí sebevědomí. Noha se pak zahojí, je v pohodě, ale nabýt zpátky to, že jste neporazitelnej, to je strašně těžký,“ vyprávěla v Riu krátce poté, co vybojovala svou třetí olympijskou medaili.

Se zlomeninou ji doktoři nejprve posílali na operaci, to však zkušená atletka věděla, že by byla konečná jejím olympijským nadějím. A tak spoléhala na tradiční léčbu a schopnost svého těla se s takovým problémem vypořádat. A povedlo se.

Ke zvládnutí počátečních komplikací a konečnému úspěchu jí tentokrát pomohl staronový kouč Rudolf Černý, se kterým začala letos spolupracovat poté, co v minulém roce zjistila, že trénovat sama sebe je bláhový nápad. A spolupráce zafungovala náramně.

Oštěpařka Barbora Špotáková a její partner Lukáš NovotnýFoto ČTK

„Chtěla bych poděkovat těm lidem, kteří se o mě starali, Rudovi (Černému, trenérovi), spolu jsme to dotáhli k další placce, což je neuvěřitelný,“ rozplývala se na olympiádě.
A zatímco v Riu při příchodu mezi novináře notovala: „Tak jsme třetí. No, a cóóóóóóó!“, mohla se včera radovat z dalšího prvenství.

To jí přál určitě ze srdce i druhý v pořadí tyčkař Jan Kudlička, který se také blýsknul na olympiádě, když v těžké konkurenci vybojoval čtvrté místo. V uplynulé sezoně navíc získal i cenný kov, když si na mistrovství Evropy v Amsterdamu dojel pro stříbro.

Třetí skončil v anketě trenérů, funkcionářů a novinářů čtvrtkař Pavel Maslák, který zářil především v halové sezoně, když na mistrovství světa obhájil zlato a k němu pak na venkovním evropském šampionátu přidal stříbro.

Nejlepším trenérem uplynulé sezony byl Jan Železný, jehož tři oštěpařští svěřenci se probojovali na olympiádu do Ria a Jakub Vadlejch vyhrál Diamantovou ligu.

ATLET ROKU 2016
POŘADÍ JMÉNO BODY
1. Barbora Špotáková   1685
2. Jan Kudlička 1433
3. Pavel Maslák 1222
4. Zuzana Hejnová 1147
5. Jakub Vadlejch 867
6. Vítězslav Veselý 848
7. Jakub Holuša 748
8. Adam Sebastian Helcelet 676
9. Michal Balner 262
10. Radek Juška 235


Junior roku: Michaela Hrubá

Objev roku: Filip Sasínek

Trenér roku: Jan Železný



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud