Jiří Punčochář
3. října 2010 • 21:30

Na finále fandili prezident Klaus i Sáblíková

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přímo u plochy fandil prezident Václav Klaus, kousek od něho tleskala každému koši Martina Sáblíková. Řada osobností si nenechala ujít finále mistrovství světa. Museli se cítit jako v červeném pekle, které vytvořilo přes šest tisíc nadšených fanoušků. Hrálo se ve strhující atmosféře, 6024 je divácký rekord arény v Karlových Varech.



Pískání rozhodčích nebylo slyšet, diváci na sebe místo křiku raději jenom gestikulovali rukama. V rámusu, který sami vytvořili během finále mistrovství světa, nemělo nic jiného ani cenu.

Jestliže atmosféra v menší hale v Brně byla během základních skupin ohromná, ta při finále se jí více než vyrovnala. Diváky, kteří nadšeně halasili při každém pohybu domácích hráček, ještě víc nabudil vyrovnaný průběh prvního poločasu, během kterého si český tým udržel slovutného soupeře nadosah. Když Vítečková a Ferančíková zasypaly americký koš po sobě jdoucími trojkami a český celek prohrával v poločase jen o pět bodů, vládla v aréně skutečná vichřice.

„Holky hrají výborně, doufám, že se jim to podaří. Už postup do finále je vynikající,“ líčila během přestávky nadšená Sáblíková, která pak na pokyn moderátora roztleskávala celou halu. Fanoušci se rádi chytili a bez ustání skandovali.

Zápasem se nechal unést i prezident Klaus, který basketbalistky byl krátce před zápasem povzbudit i v šatně. Přestože vytouženého titulu se nedočkal, i tak je přesvědčený, že dvanáctka reprezentantek se pro většinu republiky stala hrdinkami a že jejich postup do finále masivně zvedne zájem o basketbal v Česku. „Skoro bych chtěl tipovat, že každá druhá holčička teď u nás říká rodičům, ať ji přihlásí na basket. To je přece výborné,“ řekl Klaus.

Prezident Václav Klaus gratuluje Kateřině Elhotové, Michaela Ferančíková a Ilona Burgrová líbají své medaile, přihlíží Edita Šujanová
Prezident Václav Klaus gratuluje Kateřině Elhotové, Michaela Ferančíková a Ilona Burgrová líbají své medaile, přihlíží Edita Šujanová

V pátek při čtvrtfinálovém souboji s Australankami prý u palubovky trpěl. „Trpěl jsem neskutečně. Dalo by se to srovnat s posledními vteřinami finále letošního mistrovství světa v hokeji. Bylo to tak fifty fifty,“ připomněl s úsměvem Klaus, jemuž se líbil především výkony kapitánky Horákové. „Ona to táhne. Ale hlavně se podařilo trefit náladu družstva. Nejsou to jednotlivkyně, nejsou to individualistky. Hrají dohromady a hrají dobře,“ chválil basketbalistky český prezident.

Chcete mít sportovní informace jako první? Objednejte si SMS a MMS zpravodajství iSport.cz »

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud