5. června 2013 • 11:34

Nymburk ulovil trenérskou hvězdu, na poháry se přesune do Prahy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novým trenérem basketbalistů Nymburka byl jmenován Litevec Kestusis Kemzura. Bývalý kouč lotyšské a litevské reprezentace nahradil Izraelce Ronena Ginzburga, který po sedmi letech u českého mistra skončil. S Nymburkem podepsal smlouvu na dva roky s opcí.



"Trenérovi Ginzburgovi chceme za jeho práci moc poděkovat, vydat se izraelskou cestou byla dobrá volba. Po sedmi letech už ale cítil, že je čas posunout se dál. Má nabídky z celé Evropy," řekl prezident klubu Miroslav Jansta. "Bylo hned jasné, že ho nahradíme jiným cizincem, protože žádný český trenér nemá odpovídající zkušenosti v soutěžích, které chceme hrát," dodal.

Vedení klubu si postupně vypracovalo okruh zhruba deseti kandidátů. "Byli tam Španělé či Italové, ale nakonec nám z toho všeho vykrystalizoval pan Kemzura. Jeho vstřícnost a zájem u nás působit byly hlavním důvodem," řekl generální manažer Rudolf Šimeček. "Moc si vážíme toho, že tak renomovaný litevský trenér má zájem u nás působit. Před pěti lety by něco takového nebylo možné," dodal Jansta.

Třiačtyřicetiletý Kemzura patří mezi nejuznávanější mladé trenéry v Evropě. Poté, co v roce 2001 ukončil hráčskou kariéru, působil jako asistent v předních klubech Besiktasi Istanbul, Lietuvosu Rytas, Petrohradu či Trevisu a také u litevské reprezentace. Tu později vedl i jako hlavní trenér a získal s ní bronz na mistrovství světa 2010, kde tým pod jeho vedením prohrál jen s pozdějšími mistry USA.

U reprezentace působil také v Lotyšsku a jako hlavní trenér vyhrál s Chimki Moskva ruský pohár. Naposledy vedl Gdyni, kde kvůli finančním problémům před půl rokem skončil.

Nabídku Nymburka prý nemusel příliš zvažovat. "Nymburk je dobře známý a seriózní klub s výbornou organizací, ambicemi a plány do budoucna. Rozhodování mi tedy netrvalo dlouho. Mám rád výzvy a vyhovuje mi, že je klub ambiciózní. To máme společné. Budeme všichni tvrdě pracovat na úspěchu," řekl Kemzura.

Do Čech by měl dorazit ke konci příštího týdne a začít s vedením pracovat na posílení kádru. Rovněž bude tvořit svůj realizační tým.

Na poháry do Tipsport Areny

Basketbalisté Nymburka budou v příští sezoně hrát část mezinárodních zápasů v Evropském poháru a VTB lize v Tipsport Areně v pražských Holešovicích. Zároveň dostali od českých klubů souhlas, že mohou odehrát jen polovinu základní části domácí ligy. Po změnách ve struktuře klubu bere Nymburk příští sezonu jako stabilizační a v dalším roce se chce pokusit o postup do Evropské ligy.

Dosud hrál Nymburk mezinárodní zápasy v pardubické ČEZ Areně, ovšem dostával se do termínových kolizí s tamními basketbalisty a hokejisty. Proto hledal jiné řešení, i kvůli spojení nového spolumajitele Sportovního holdingu s holešovickou halou se rozhodlo vedení pro Tipsport Arenu.

"Příliš jiných řešení ani v Praze nebylo, maximálně O2 arena, ale tam nám finanční možnosti dovolí odehrát jen tak dvě utkání," řekl generální manažer Nymburka Rudolf Šimeček na dnešní tiskové konferenci.

Pro domácí ligové zápasy a některé méně atraktivní zápasy na evropské scéně zůstane klub v nymburském sportovním centru jako dosud.

Vítěz posledních deseti ročníků basketbalové ligy momentálně prochází. Majitel klubu Miroslav Jansta prodal 50 procent akcií Sportovnímu holdingu, který vlastní i hokejovou Spartu a Lva Praha. Příchod nového spoluvlastníka má z českého mistra udělat evropský velkoklub.

"Dosud šlo spíše o rodinný klub, o který se staralo pár lidí. I když máme na české poměry obrovský rozpočet, v soutěžích, která hrajeme, jsme jasně nejchudší. Nyní vše směřujeme k tomu, aby se z nás stal pravý velkoklub," řekl Jansta.

Týmu se ujme uznávaný litevský trenér Kestusis Kemzura, vedení je připraveno přivést i pět špičkových zahraničních hráčů. "Nechceme rozhazovat. Rozpočet navýšíme o 15 milionů korun, ale co ušetříme na chodu týmu, chceme investovat do hráčské kvality, abychom vytvořili i konkurenci pro české hráče v týmu," dodal Jansta.

Následující rok bere jako stabilizační po změnách. "Pokud se vše povede, budeme spokojeni s hráči a trenérem, tak bychom v další sezoně chtěli zaútočit na Euroligu," plánuje Jansta.

Ke stabilizaci má pomoci i podpora českých klubů, které odsouhlasily, že Nymburk může odehrát jen polovinu základní části NBL. "To nám ušetří zhruba 20 zápasů a hráči nebudou přetížení jako v minulé sezoně. Rovněž si budeme moci domlouvat s týmy termíny zápasů individuálně a ne jen v oficiálních termínech," dodal Jansta.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud