Ivo Pospíšil
12. dubna 2015 • 10:30

Bitva roku. Basketbalistky USK dnes zabojují o první titul v Eurolize

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nestačí jim rozpočtem, zkušenostmi ani silou hráčského kádru. Hned vedle jejich nové haly sousedí ruská ambasáda a řada agentur zajišťujících víza. Proti tomu ale chtějí vystavět pevnou hradbu. „A děj se vůle boží,“ prohlásila Kateřina Elhotová před dnešním finále Euroligy, v němž basketbalistky USK Praha vyzvou v boji o svůj historicky první triumf favorizovaný, ale poraněný Jekatěrinburg.



Pro Alenu Hanušovou je už toto jako účast na olympiádě. Kateřina Elhotová je v případě úspěchu ochotná postavit to na úroveň stříbra z MS. Pro Janu Veselou by to byl třetí triumf, pro trenérku Natálii Hejkovou pátý a pro USK Praha…největší úspěch v historii.

„Jsme ve finále a určitě budeme chtít vyhrát. Děj se vůle boží. Musíme do toho dát všechno a nesmíme se s tím naopak spokojit. Měly bychom chtít víc, protože tohle může znamenat hodně,“ vyhlásila Kateřina Elhotová před dnešním finále Euroligy s Jekatěrinburgem.

Pro někoho duelem sezony, pro někoho duelem kariéry… Proti favoritovi číslo 1 – papírovému, výsledkovému, rozpočtovému a i proti dvěma plyšovým liškám v hledišti jako maskotům.

Dvakrát proti němu USK letos hrál ve skupině – dvakrát prohrál. Jenže teď je tenhle obr zraněný. Stále plný hvězd, ale jedna v té mozaice chybí. Šutérka Diana Taurasiová, která si zlomila ruku. „Bylo hodněkrát řečeno, že se Diana zranila. Nechci říct, že bez ní bude Jekatěrinburg poloviční, ale určitě dost ztratili,“ přiznala Elhotová a dokonce i pivotka Kia Vaughnová přemítala: „Jsou velký, zkušený tým a finále hrají skoro každý rok, ale když jim chybí Diana, jsou hratelní.“

Jen udržet Taurasiovou v klubu stojí 1,5 milionu dolarů (38,8 milionu korun), zatímco ve WNBA si „mašina na body“ přijde jen na 110 tisíc dolarů. Ještě před třemi lety měl Jekatěrinburg rozpočet 10 milionů dolarů. Letos jich bude ještě víc – vyhrát Euroligu je pro ně nezbytnost sezony. A je jedno jestli s Taurasiovou nebo ne…

„Je to jeden z nejlepších týmů v Evropě. My ale tím, že jsme postoupily, nemáme už co ztratit. Popereme se o to. Tohle je prostě nádherné, hrát finále Euroligy,“ vyznala se proto Hanušová.

Jekatěrinburg navíc nezakolísal ani v semifinále, kdy porazil Kursk 81:70 a zdrtil je hlavně v první půli (vedl o 24 bodů). „Kursk nic moc a Jekáč ho jasně přejel. Uvidíme ale, co v neděli. Sice přišly o Taurasiovou, ale to tak bývá, že pak se tým semkne. Nehraje se tolik na jednu hvězdu a může to být výhoda, že se tým snaží ji nahradit kolektivní hrou,“ vysvětlila Jana Veselá.

Což potvrdila i Ewelina Kobrynová: „Určitě nám chyběla, protože je to náš lídr, ale dokázaly jsme ji zastoupit jako tým. Možná jsme byly ještě dvakrát tak víc opatrní, protože jsme věděly, co Diana nosí do týmu a co to je za hrozbu hrát bez ní,“ říkala pivotka Jekatěrinburgu. Ač ale letos USK s nimi prohrál (o šest a deset bodů), teď může být vše jinak. Už proto, že se chystají zopakovat defenzivu, s jakou zdeptaly v semifinále Fenerbahce Istanbul.

„Sil samozřejmě ubylo, protože boxovat se s těmi jejich pivotkami bylo náročné, ale odpočineme si a v neděli do toho zase půjdeme naplno,“ slíbila Veselá a Elhotová dodala: „Je to jen jeden zápas a myslím, že jsme schopné proti nim uspět.“

Dotáhne tedy USK senzační domácí jízdu v Eurolize až do zlatého konce? Bitva začíná od 18.00.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud