Ivo Pospíšil
10. června 2015 • 20:10

Startuje basketbalové ME. Českým cílem je kvalifikace na olympiádu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mohou ukázat, jaké bojovnice v nich dřímají. Bez Evy Vítečkové, Petry Kulichové a s týmem, jenž se postupně rozdrolil, se české basketbalistky od čtvrtka pokusí o kdysi samozřejmé. Na ME půjdou primárně ani ne tak po medailích, jako po TOP 5, které by jim zajistilo účast v kvalifikaci na OH v Riu. „Bude to ale velmi těžké,“ ví Veronika Bortelová a kouč Lubor Blažek o tom raději nahlas nemluví.



Poznaly vznešenou atmosféru tradičních Atén, odlišnou mentalitu Pekingu i nakažlivé nadšení v Londýně. Zlaté písky v Riu de Janeiro a s nimi i čtvrtá účast na olympiádě jsou však pro české basketbalistky stále otazníkem, o který se musí už teď tvrdě poprat.

Program Česka

Čtvrtek
ČESKO-Černá Hora (17.00)

12. 6.
ČESKO-Ukrajina (17.00)

13. 6.
ČESKO-Francie (17.00)

15. 6.
ČESKO-Rumunsko (19.30)

Klíč, jak se k tomuto cíli přiblížit a zajistit si alespoň závěrečnou kvalifikaci, zní: skončit na zítra startujícím ME do pátého místa. „Bude to těžké jako blázen,“ odtuší kapitánka Veronika Bortelová.

Je jednou z pětice, jež ještě s Terezou Peckovou, Ilonou Burgrovou, Janou Veselou a Kateřinou Elhotovou pamatuje pět let staré stříbro na MS. Jenže tahle parta rok co rok řídne. Po Haně Horákové se rozloučila nejen na mateřskou dovolenou nastupující Eva Vítečková, ale omluvenku kouči Luboru Blažkovi poslala nově i pivotka Petra Kulichová.

„Naše cíle je proto těžké vyjádřit. Ať řeknu, co řeknu, budu dostávat tým pod zbytečný tlak a to nechci. Cíl je bojovat, hrát kvalitní basketbal a uznat kvalitu soupeřů, kteří by nás případně zdolali,“ konstatoval opatrně trenér Blažek.

Pod jeho vedením to bude další pozvolný pokus o lehkou obměnu národního týmu. Jedinou novickou je Kamila Štěpánová. „Myslím, že tým je hodně podobný, jako byl před dvěma roky na ME. Chybí tu akorát Kulda (Kulichová), ale jinak agresivitou v obraně a impotencí v útoku je stejný,“ vypráví Bortelová.

Právě ta tvoří coby nejstarší hráčka spolu s další rozehrávačkou Kateřinou Bartoňovou páteř týmu. „Je to kapitánka a nominaci si zaslouží. Její výkony v lize byly kvalitní,“ vysvětlil Blažek. „I když byla snaha tým na pozici jedna omlazovat, ona je tam právem a dokázala to také v přípravných zápasech. Nejenom jako hráč na hřišti, ale i coby lídr v kabině,“ všiml si zkušený trenér.

Vedle ní coby veteránky to však může být šampionát rozkvetlých nadějí. Šutérka Elhotová může nahradit zlatou ručku Vítečkové. Stabilní pozici si má pod košem vybojovat Alena Hanušová. A roli dispečera může potvrdit právě Bartoňová. Vše se teprve uvidí…

„Těžko říct, jak se tým změnil a kde je jeho síla. Je potřeba to družstvo průběžně doplňovat, jenže to se nám teď možná pár let nepovedlo. Pravda je, že i zde budeme muset některé zápasy hrát v užší rotaci,“ má jasno Blažek.

V přípravě měl jeho výběr bilanci 4:3, kdy sice zdolal silné Turkyně, ale také dvakrát padl s Běloruskem.

„Vždy nám bude někdo chybět, tým se s tím prostě musí srovnat. Z té dvanáctky se vždy někdo vytříbí jako lídr,“ věří Bortelová. „Asi jako každý tým, i my se chceme umístit do pátého místa, což by bylo úžasné. Myslím, že šance na Rio je reálná, ale bude to strašně těžké. Je to však jen na nás, jak si s tím poradíme,“ dodala šestatřicetiletá kapitánka.

O síle a šanci mnohé napoví už první zápas. Ve čtvrtek proti nepříjemné Černé Hoře.

Nominace Česka na basketbalové ME

Rozehrávačky:

Kateřina Bartoňová (Piešťanské Čajky/SR), Veronika Bortelová (Nymburk).

Křídla:

Kateřina Hindráková, Michaela Stejskalová (obě IMOS Brno), Tereza Pecková (Valosun Brno), Romana Hejdová (Angers/Fr.), Kateřina Elhotová, Tereza Vyoralová, Jana Veselá (všechny USK Praha)

Pivotky:

Ilona Burgrová, Alena Hanušová (obě USK Praha), Kamila Štěpánová (Landes/Fr.).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud