Ivo Pospíšil
12. června 2015 • 10:57

Hraje to jako chlap! Češky se obávají ramenaté Ukrajinky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jmenuje se Alina Iagupovová a jde z ní strach. Nejen, že je obrovský talent ukrajinské házené, která i Francii včera nasázela 19 bodů, ale také má postavu, která budí respekt. „Má ramena jako plavec,“ říká Alena Hanušová. „Je to neskutečný talent,“ přidává se asistent trenéra Ivan Beneš. Jenže ubránit ji je dnes (od 17.00) na ME nutnost. Jinak se šance na postup ze skupiny výrazně ztenčí.



Vše se točí kolem ní. Padá s ní úspěch i neúspěch. Je ji teprve třiadvacet let, ale už hrála ve WNBA a vybodovala si obrovský respekt. Rozehrávačka Alina Iagupovová – největší nebezpečí pro české basketbalistky, které ji dnes musí nutně eliminovat, jestli si chtějí udržet reálnou naději na postup ze základní skupiny na ME. Jenže se to lehce řekne a hůř provádí.

„Bude to tvrdší než proti Černé Hora. Ta Iagupovová má záda jak plavec. Nechtěla bych ji bránit,“ přiznala Alena Hanušová. Sama ji zná z juniorských výběrů. A už tehdy dělala dojem.

„Dávala dvacet, třicet, klidně i čtyřicet bodů za zápas a nikdo proti ní neměl šanci. Tu neubrání ani pivotka. Navíc je šikovná driblérka. Hraje to jako chlap, povodí si hráče a donese to do koše. Dostat se proti ní tělem je také hrozně těžké, protože má silná záda a umí si soupeře odstavit,“ vypráví Hanušová.

VIDEO: České basketbalistky to nebudou mít jednoduché

Narodila se v Dněpropetrovsku, hraje silově jako Američanka a jen třeba proti Francii nasázela devatenáct bodů. Hlavně díky ní Ukrajina držela s favoritem krok celý poločas.
„Je to neskutečný ukrajinský talent, který mezi nimi úplně vyniká. Musíme se na to připravit, ale nečeká nás nic lehkého,“ ví asistent trenéra Ivan Beneš.

„Může na ní platit zónová obrana, ale budeme to muset ještě probrat s Luborem, jakou taktiku určíme. Na druhou stranu, když ale dá pětadvacet jen ona a zbytek nic, tak vyhrajeme. Ať klidně zahvězdí, ale musíme dát pozor, aby s ní neuspěl i zbytek týmu.“

Následky by totiž byly fatální. Dvě prohry po dvou zápasech a hlavně už jen velmi slabá šance na postup ze základní skupiny. Boj s Ukrajinou se ve skupině s Francií, Černou Horou a Rumunskem mění v přímou bitvu o třetí postupové místo.

„Prohra by nám velice zkomplikovala cestu dál. Nechceme to na holky nakládat, ale je potřeba je nabudit, že zápas, zda zůstaneme na turnaji nebo ne. Protože spoléhat na to, že se to s Rumunskem ještě nějak vymlátí, to se nedá. Je to klíčový zápas,“ ví Beneš.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud