Ivo Pospíšil
14. června 2015 • 17:25

Budou za Česko hrát Američanky? Na ME je to běžná praxe

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Češi s ním nesouhlasí, vedou spory, ale to je jediné, co s tím mohou dělat. „Černohorka“ Angelica Robinsonová či „Slovenka“ Kristi Toliverová – vítejte v době, kdy se přetahování Američanek do evropských nároďáků stalo fenoménem. Na basketbalovém ME jich je hned devět, Češi ale nemají ani jednu. Zatím! „I my totiž budeme muset reagovat,“ hlásí.



Nezpívají státní hymnu, protože neznají slova. Často neznají ani místní jazyk, a kdybyste se jich zeptali na vládce země, kterou právě reprezentují, asi by také zaváhaly.

Jenže jsou součástí unikátu, který nemá ve většině sportů obdoby. Basketbal je v tomhle specifický sport – a současné mistrovství Evropy žen ještě víc. Hned devět z dvaceti reprezentací totiž využívá v sestavě rodilé Američanky. Až se chce říct: Kde domov můj.

„Proč Černá Hora? Dobrá otázka. Chápu, že je to pro někoho překvapení, ale dostala jsem tu šanci a proč ji nevyužít. Moje spoluhráčka ze Salamanky Murphyová o ní stále mluvila, že je to super země se skvělými lidmi a měla pravdu,“ vyprávěla jedna z nich, Angelica Robinsonová.

Když to zaslechla česká kapitánka Veronika Bortelová, jen zaúpěla: „Mě se na to neptejte, já jsem k tomu velmi kritická.“ A není sama. Diví se prakticky celý národní tým. „Mně se to nelíbí, je to kupování hráček. Američanky náhle hrají za Černou Horu, za Chorvatsko, v podstatě za všechny. Každému trenérovi by se hodila kvalitní hráčka, ale jestli je to správně, to je spíše otázka na FIBA, jestli se jí to líbí,“ tvrdí asistent trenéra Ivan Beneš.

Etická stránka prý pláče. Kdyby hráčky několik let v dané zemi žily, znaly jazyk, kulturu, pak proč ne, vysvětluje. „Jenže tyhle holky to úplně nesplňují,“ připomíná Beneš.

Jenže současný model vyhovuje více stranám. Američanky jsou náhle brány jako hráčky ze zemí EU, nevztahují se na ně tedy kvóty o omezeném počtu zaoceánských basketbalistek v klubech a jejich tržní hodnota roste. A nároďáky s nimi zase sílí.

Dobrý kšeft, na němž prodělává jen ten, kdo „si nesmočí zobák.“ Jako třeba Česko.

„Ono je to sporné. Každý by měl spíše reprezentovat zemi, kde se narodil a pokud nejste tak dobrý, abyste hrál za USA, tak na to prostě nemáte,“ konstatovala Alena Hanušová. „Jenže když to pak všichni využívají, tak je to znát. Ta Robinsonová dělala proti nám hrozně moc,“ všimla si Hanušová podkošovou převahu vysoké rodačky z New Yorku, která Česku dala na ME třináct bodů.

Konkrétně ona sice dostala od FIBA výjimku, neboť už reprezentovala USA v kategorii do 18 let, tím se však vytvořil precedens, na nějž by se mohli v budoucnu odvolávat i Češi.

Jediným rodilým Američanem byl v české reprezentaci Maurice Whitfield, který v Česku žil a uměl jazyk (o udělení občanství se nedávno pokoušel i Corey Muirhead). Mezi ženami se však nyní upřely oči na Kiu Vaughnovou, urostlou pivotku USK Praha, jež s ním letos dobyla titul v Eurolize a ve Final Four získala ocenění MVP. A díky „případu Robinson“ by tak nemělo ani vadit, že reprezentovala USA v kategorii do 20 let.

„Už jsme se o nějakých jménech, včetně jí, bavili. Hraje českou ligu, je s holkama sžitá…Je to trend, takže uvidíme, jak na to zareagujeme,“ líčil Beneš. A Hanušová by to třeba jen vítala.

„Nebudu lhát, že by se nám nějaká pivotka líbila. Jsme tu mezi nejmenšími na turnaji a Kia by nám bodla. Ilča (Burgrová) to musí odtáhnout skoro celé a když se vyfauluje, není tu nikdo, aby bránil ty vysoké hráčky. Myslím, že dřív nebo později k něčemu takovému dojde. Zřejmě nám ani nic jiného nezbývá, protože jak jinak chcete bojovat s týmy, které už americké hráčky mají,“ přiznala.

Zdá se, že rozpaky tedy zmizely a vše bude otázkou administrativní práce a haldy formulářů. „Jelikož máme přísnější pravidla ohledně občanství, tak to zatím neproběhlo, ale to už je spíše záležitost svazu, jestli nám někoho koupí,“ dodal na závěr Beneš.

NATURALIZOVANÉ CIZINKY NA ME
Slovensko Kristi Toliverová
Černá Hora Angelica Robinsonová
Srbsko Danielle Pageová
Bělorusko Lindsey Hardingová
Turecko Lara Sandersová
Polsko Julie McBrideová
Maďarsko Alexandria Quigleyová
Rusko Epiphanny Princeová
Švédsko Ashley Keyová
KTERÉ ZEMĚ NEMAJÍ "AMERIČANKU"
Česko, Španělsko, Francie, Rumunsko, Ukrajina, Řecko, Itálie, Chorvatsko, Lotyšsko, Litva, Velká Británie

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud