Ivo Pospíšil
15. června 2015 • 09:00

Češky pošle dál jen výhra. Není zbytí, burcuje před Rumunskem Elhotová

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RUMUNSKA | Osmifinálová fáze, nebo konec. A to by byl hodně nečekaný propadák. Mají vše ve svých rukou, ale aby české basketbalistky postoupily do další fáze mistrovství Evropy, musí dnes nutně porazit domácí Rumunsko (19.30). „Bude hlavně o nás, co do toho dáme, jak budeme bránit a dávat body,“ tuší Kateřina Elhotová. Jaká je postupová matematika a kdo má ještě šanci?



Jsou papírově nejslabší. Na letošním evropském šampionátu nevyhrály ani jeden ze tří dosavadních zápasů. A jejich poslední výhra na ME je z roku 1987.

„Snad Rumunky přejedeme,“ věří před dnešním důležitým zápasem česká basketbalistka Tereza Vyoralová. Jen výhra v posledním utkání skupiny A totiž garantuje postup do osmifinálové fáze.

Prohra by naopak při stejné bilanci 1:3 (rozhodovalo by pak skóre týmů se stejnou bilancí) dostala do hry zpět Ukrajinu, ještě větší porážka by mohla dát šanci i právě Rumunsku.

„Jsou papírově slabší, takže to bude o nás, co do toho dáme, jak budeme bránit a dávat body. Jestli ale chceme být do toho pátého místa, zajišťující kvalifikaci na olympiádu, tak už musíme jen vyhrávat. Není zbytí,“ burcuje Kateřina Elhotová

Zatímco české hráčky měly v neděli volný den, Rumunky naopak sehrají čtvrtý zápas za čtyřu dny. Včera dlouho trápily favorizovanou Francii, proti níž vedly v poslední čtvrtině i o devět bodů, jenže v koncovce svůj náskok ztratily.

„Koukali jsme na ně. Není to špatný tým, mají šikovné hráčky a budou určitě chtít vyhrát. To ale i my,“ říká rovněž Ilona Burgrová.

Sebevědomí by měly Češkám zvednout i postupně sílící výkony. Po prohře s Černou Horou, těsné výhře nad Ukrajinou totiž i ony trápily úřadujícího vicemistra z Francie, s níž prohrály 75:85.

„Takový zápas jsme potřebovaly, první zápas byl špatný, v tom druhém se zvedly, ale v tomhle jsme ukázaly, že můžeme hrát i s těmi nejlepšími. Jen musíme zlepšit obranu,“ dodala Vyoralová.

Zápas začíná v rumunském Temešváru v 19.30.

ZE TŘETÍHO MÍSTA POSTOUPÍ

ČESKO – když jakkoliv vyhraje duel s Rumunskem

UKRAJINA – když Česko prohraje s Rumunskem o 1 až 13 bodů

RUMUNSKO – když porazí Česko o 14 a více bodů

Jistý postup již mají Francie a Černá Hora

VIDEO | Podívejte se, jak Rumunky trápily Francii


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud