28. června 2015 • 21:03

Petrovičová z USK vystřílela Srbkám premiérový titul mistryň Evropy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Srbské basketbalistky se poprvé v historii staly evropskými šampionkami. V dnešním finále v Budapešti porazily Francii 76:68. Velkou zásluhu na tom měla hráčka USK Praha Sonja Petrovičová, která nastřílela 22 bodů a navázala na vítězství v Evropské lize s USK. Nejužitečnější hráčkou turnaje byla zvolena její spoluhráčka Ana Dabovičová. Srbky si triumfem zároveň zajistily účast na olympijských hrách v Riu.



Francie byla v utkání favoritem a chtěla napravit předloňskou finálovou porážku z domácího prostředí. V první půli to potvrzovala a držela těsné vedení, ale v závěru poločasu Srbky začaly zlobit.

Starala se o to zejména Petrovičová, která zářila v útoku i v obraně, kde pomáhala bránit hvězdu soupeře Sandrine Grudaovou. Francii se přestala dařit střelba, neprosazovala se ani zpod koše, kde měla mít výraznou převahu, a Srbky se ujaly vedení.

Poslední šanci měly Francouzky tři a půl minuty před koncem, kdy jejich nejlepší hráčka v utkání Diandra Tchatchouangová trojkou snížila na 64:67. Jenže pak vzala režii utkání do svých rukou nejužitečnější hráčka turnaje Dabovičová a rozhodla o srbském triumfu.

Francie tak sice získala počtvrté za sebou medaili, stejně jako před dvěma roky však jen stříbrnou. Naposledy slavila titul v roce 2009. Nevyužila tak možnost vyrovnat se v historické tabulce třetím triumfem Rusku.

Petrovičová s Dabovičovou byly zvoleny i do ideální sestavy turnaje spolu s Francouzkami Grudaovou a Céline Dumercovou a Španělkou Albou Torrensovou.

Bronz berou Španělky

Španělské basketbalistky získaly bronzové medaile na mistrovství Evropy v Budapešti. Obhájkyně titulu sice v semifinále podlehly Francii, v duelu o třetí místo ale porazily Bělorusko 74:58. Získaly tak sedmou medaili na posledních osmi evropských šampionátech. Naopak Bělorusky si na svůj druhý cenný kov v historii po bronzu z roku 2007 musejí počkat.

Španělky sice nezačaly dobře, ale do druhé čtvrtiny vstoupily šňůrou 10:0, získaly vedení a uklidnily se. Bělorusky zlobily do 25. minuty, kdy ztrácely jediný bod, ale následovala další španělská šňůra 11:0, kterou táhla Alba Torrensová, a bylo rozhodnuto.

Vedle nejlepší hráčky Evropy za loňský rok Torrensové, autorky 25 bodů, se na výhře výrazně podílela Marta Xargayová, která by se podle zatím nepotvrzených informací měla stát posilou USK Praha. Nastřílela 19 bodů a připsala si i čtyři asistence.

Mistrovství Evropy basketbalistek v Budapešti:
Finále:
Srbsko - Francie 76:68 (15:22, 33:32, 53:49)
Nejvíce bodů: A. Dabovičová 25, Petrovičová 22, Pageová 12 - Grudaová 16, Tchatchouangová 15, Dumercová 13, Yacoubouová 11.

O 3. místo:
Španělsko - Bělorusko 74:58 (12:18, 34:30, 55:44)
Nejvíce bodů: Torrensová 25, Xargayová 19, Ndourová 18 - Zjuzkovová a Levčenková po 13, Hardingová 8.

Nejužitečnější hráčka turnaje: Ana Dabovičová (Srbsko).

Ideální sestava turnaje: Céline Dumercová (Fr.), Ana Dabovičová, Sonja Petrovičová (obě Srb.), Alba Torrensová (Šp.), Sandrine Grudaová (Fr.).

Konečné pořadí ME: 1. Srbsko, 2. Francie, 3. Španělsko, 4. Bělorusko, 5. Turecko, 6. Rusko, 7. Černá Hora, 8. Litva, 9. Slovensko, 10. Řecko, 11. ČR, 12. Chorvatsko, 13. Lotyšsko, 14. Švédsko, 15. Itálie, 16. Ukrajina, 17. Maďarsko, 18. Polsko, 19. Rumunsko, 20. Velká Británie.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud