17. července 2015 • 16:30

Sen o semifinále padl, ale mladí Češi chtějí historické páté místo

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Českým basketbalistům do 20 let utekla šance na historický úspěch, když ve čtvrtfinále mistrovství Evropy prohráli s Francií 58:80. Stále však mají šanci na nejlepší umístění v české historii, neboť budou hrát o konečné páté místo. Tím by vyrovnali i maximum Československa.



"Máme motivaci skončit co nejvýš a nepotřebujeme ani soutěžit s tím, kdo kdy co dokázal. Rádi bychom zbývající zápasy vyhráli, ale bude to těžké," řekl asistent trenéra Ladislav Sokolovský. "Dostali jsme se mezi osm nejlepších týmů v Evropě. Čekají nás už mnohem lepší týmy než v předchozím průběhu. Kluci motivaci mají, ale musí ze sebe vyždímat poslední zbytky sil," dodal.

Česká dvacítka dosud byla na ME nejlépe osmá v roce 2004 v domácím prostředí v Brně. Od té doby už do čtvrtfinále nikdy neprošla, až nyní. Další milník v podobě semifinále už ale svěřenci trenéra Petra Czudka nepřidali.

Proti Francii sice hráli vyrovnanou první čtvrtinu, ale pak dovolili soupeři šňůru 11:0. Francie odskočila a rychle navýšila náskok až na 25 bodů, čímž odpor soupeře zlomila. Český útok znovu táhli pivoti Martin Peterka a Adam Pecháček, ani oni však nestačili na francouzské pivoty, s nimiž prohráli na doskoku 22:41.

"Na doskoku to byla kombinace více faktorů. Zaprvé naše nepozornost. Když proti nám hrají takto fyzičtí hráči a výborní skokani, musíme do toho dát více tělo a odstavovat je. Francouzi jsou fyzicky nadstandardní. Do této chvíle jsme se s takovým týmem nepotkali," řekl Sokolovský.

"Bylo vidět, že když jsme hráli jednoduše, dali jsme snadný koš nebo měli otevřenou střelu. Ta francouzská dynamika ale byla skvělá. Mysleli jsme si, že jsme sami v koši, a oni ještě stihli blokovat. Tím si kluci musí projít, ale je to zkušenost k nezaplacení," dodal Sokolovský, který sám patří k největším osobnostem českého basketbalu.

ČR - Francie 58:80 (21:22, 31:42, 46:65)
Nejvíce bodů: Peterka 11, Pecháček a Dragoun po 10 - Yabusele 13, Sidibe a Cornelie po 11.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud