11. srpna 2015 • 19:27

Polívka přinesl štěstí, Češi konečně vyhráli. Doma porazili Japonce

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští basketbalisté porazili v přípravném utkání před mistrovstvím Evropy v Brně Japonsko 86:71. Po předcházejících čtyřech prohrách v Polsku a v Německu se svěřenci trenéra Ronena Ginzburga dočkali v jediném utkání na domácí půdě prvního vítězství, ke kterému jim prvním rozskokem pomohl i slavný herec Bolek Polívka.



Houževnatí Japonci drželi krok pouze v úvodu zápasu, v dalším průběhu zápolili s rozehrávkou. Zejména v druhé čtvrtině je český tým přehrál větším důrazem a přesnější střelbou. Nejlepším střelcem českého týmu byl Jan Veselý s 20 body.

"Vítězství jsme už potřebovali. Důležité bylo, že se nám podařilo také nastřílet více než 80 bodů. Dobré bylo, že jsme si vyzkoušeli hrát proti výškově malému a hodně běhavému týmu. I takového soupeře můžeme na mistrovství Evropy potkat," řekl po utkání David Jelínek.

V úvodu druhé čtvrtiny poslal kouč Ginzburg na hřiště nejsilnější sestavu a český tým zrychlil pohyb v obraně i doskakování. Japonci vypadli z rytmu, v kombinacích působili bezradně, ztráceli míče a jejich chyby trestali čeští basketbalisté bleskovými protiútoky do otevřené obrany.

"Koukáme na prohry a vítězství. Hlavně se snažíme sehrát. Dařilo se nám více v útoku. Japonci hráli hodně zónovou obranu. Hráli trochu jiným stylem než evropské týmy. Jsou hodně houževnatí a nic nevzdali," poznamenal Luboš Bartoň, který v prvním poločase zaznamenal zaznamenal 11 bodů. Střelecky mu sekundovali Tomáš Satoranský a Veselý.

Domácí tým rychle získal dvacetibodový náskok (37:17), ten se ale po prostřídání začal vytrácet. Podobné herní výkyvy mezi výkonností první a druhé pětky provázely hru českých basketbalistů i ve druhém poločase. V něm se střelecky dařilo Jelínkovi, který všechny svoje body zaznamenal až ve druhé polovině utkání.

Japonci se v závěrečné čtvrtině snažili o zvrat, takticky lépe hrající český tým si ale vítězství pohlídal. Protivníka nejvíce přehrál v doskakování: pod košem získal 45 míčů, Japonci jen 20.

"Potřebovali jsme z hlediska přípravy výhru, i když to nebylo tak urgentní. Poprvé jsme se den před zápasem sešli konečně v kompletní sestavě. Chvílemi se zdálo, že jsme si vybrali lehkého soupeře na domácí zápas. Ale závěr zápasu nevzdali a ukázali svou sílu," zhodnotil utkání Jiří Welsch.

ČR - Japonsko 86:71 (15:11, 42:27, 65:52)
Nejvíce bodů: Veselý 20, Bartoň 16, Jelínek 13, Hruban a Satoranský po 7 - Takeuči 14, Macui a Tabuse po 11. Rozhodčí: Vyklický, Hrůša, Paulík. Trestné hody: 22/12 - 11/9. Fauly: 11:16.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud