Ivo Pospíšil
7. září 2015 • 13:00

Jak se zrodil nový Čech: Schilb se rád směje a sólovat ho musí nutit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIGY | Narodil se den před Štědrým dnem. Pro Česko se ale může stát „velkým zářijovým dárkem“. Ač pochází z amerického Rantoulu a česky se zatím mluvit bojí, je basketbalista Blake Schilb velkou posilou národního týmu na ME. Na hřišti sází body, v kabině žertuje, hltá esemesky od své české manželky Barbory a létá na něj chvála.



Po prvním zápase s Estonskem procházel mixzónou, plácal si s ostatními a jakmile spatřil, že jeho spoluhráč Petr Benda stojí u rozhovoru s novináři, usmál se a za hlavou mu naznačil parohy. „Zdá se, že už se u vás Blake osmělil,“ dostal následně český pivot otázku. „Ano, je to super kluk do party. Je s ním sranda, žádný namachrovaný borec,“ přiznal Benda.

Dá se říct, že Američan Blake Schilb se nestal Čechem až teprve po udělení tuzemského pasu. On má prostě od přírody povahu, aby ve středoevropské zemičce skvěle zapadl.

Schilb se definitivně stal Čechem a pomůže basketbalistům na ME
Schilb se definitivně stal Čechem a pomůže basketbalistům na ME

Není to takový individualista, jako je nutné pro zhmotnění amerického snu. Mluví tiše. Dokonce je až tak „plachý“, že mu v přípravě museli dát příkazem, aby hrál víc na sebe a střílel. „Rozdával to a snažil se přihrávat. Museli jsme mu tak vštěpovat, že on je ten střelec!“ vyprávěl Benda. „Ano, až to přehrával. Naštěstí se v tom ale zlepšil,“ připojil se Jan Veselý .

Výsledek? Proti Estonsku nasázel čtrnáct bodů do poločasu, což s ostatními oslavil při odchodu do kabin bodyčekem. „Být Čechem je úleva. Jsem rád, že to klaplo. Ten dres mi sluší, ne?“ smál se.

Jak se zrodil nový Čech?

Že by ho mohl navléci, se zrodilo v hlavě kouče Ronena Ginzburga, který Schilba znal z angažmá v Nymburce. Věděl, že má českou manželku Barboru, s ní dvě děti (třetí má pak z prvního manželství) a bezkonfliktní povahu. „Máte tu ale přísná pravidla pro udílení občanství. Rozhodně to není tak, že se tu dá pas koupit jako v supermarketu,“ glosoval to Ginzburg.

Rodák z městečka Rantoul v Illinois to ale podstoupil, včetně zkoušky češtiny, z níž byl nervózní. „Spíše víc rozumím, než mluvím,“ netají se a rozehrávač Tomáš Satoranský si Schilba dobíral: „Umí Benďáku, ty vole a dobrý den.“

Cizinci s českým pasem

MAURICE WHITFIELD

První naturalizovaný Američan v českém dresu. V roce 2007 se i účastnil ME ve Španělsku.

COREY MUIRHEAD

Rodák z Jamajky usiloval o český pas vloni v kvalifi kaci na ME. Nakonec se však vyřídit nestihl.

BLAKE SCHILB

Jednatřicetiletý šutér na pozici křídla je novou českou akvizicí. Aktuálně hráč Galatasaray Istanbul.

Nový muž však nakonec se žádostí uspěl. „Je pro mě čest reprezentovat vlast mé ženy. Už jsem od ní i dostal zprávy, na zápas s Estonskem koukali,“ vyprávěl Schilb „A co se týmu týče, vše je jen otázka vytvoření chemie. Kluci vtipkují, já taky a jsou dost orientovaní na rodinu. Je skvělé být s lidmi, co vás přivítají mezi sebe,“ chválí si.

Navíc ani není první český basketbalista zahraničního původu. Už před ním hrál na ME 2007 rodilý Američan Maurice Whitfield a o český pas vloni usiloval i Corey Muirhead. Schilb je však teď tím, na němž se může stavět boj o OH v Riu.

„Rozšířil naše možnosti a trenér má daleko víc hráčů na perimetru, které může využít,“ říká Benda. „Pomůže nám, protože soupeři se doteď soustředili hlavně na Jana Veselého a teď je tu další, co umí nebezpečně zakončit,“ připojuje se Satoranský.

A zatímco česká ženská reprezentace stále lanaří Kiu Vaughnovou, na ME stačily jen dva zápasy, aby Schilb potvrdil, že jeho faktor může národní tým posunout do nového levelu. „Jsem šťastný, že tu je. Není jednoduché přijít do téhle skupiny a stát se hned její součástí, ale on je super chlap a tím se vše ulehčilo. Přišel mezi nás v pravý čas,“ chválil.

Dnes proti Lotyšsku to může opět dokázat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud