Ivo Pospíšil
9. září 2015 • 07:15

Silný sok v cestě: Belgie, co kontroverzně porazila Litvu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LOTYŠSKA | Poslední zápas způsobili dva šoky. První, když porazili v poslední vteřině Litvu a druhý když vyšlo najevo, že rozhodující koš Matta Lojeskiho možná neměl platit. Na české basketbalisty tak čeká ve středu soupeř se stejnou bilancí 2:1 a stejnými ambicemi postoupit z co nejlepší pozice: Belgie. „Bude to otevřený zápas, ale šance jsou,“ říká Jan Veselý.



Tím rozhodujícím košem vzbudili velké diskuze. Poslední setina duelu s Litvou, dorážka Matta Lojeskiho a po třech minutách čekání na verdikt belgická radost. Rozhodčí koš uznali, Litva zprvu smutnila a pak zuřila.

To když vyšlo najevo, že soupeř dosáhl koše zřejmě až po limitu.

Jelikož ale oficiální protest mohli podat maximálně patnáct minut po zápase, a to neudělali (na video se podívali až na hotelu), mohli tak maximálně vzkázat, aby si na to příště rozhodčí dávali pozor. To ale jen tak na úvod, protože to spolu dost souvisí.

VIDEO: Takhle zřejmě Belgie dosáhla koše po limitu

Teď totiž tenhle nabuzený tým mají v cestě čeští basketbalisté, kteří se s nimi ve středu poperou o třetí výhru na ME. Zatím mají oba bilanci 2:1.

„Je to agresivní tým, pohyblivější, než ty týmy dosud. Mají tvrdé pivoty a na křídlech dobré střelce. Musíme najít možnosti na rychlý přechod a hrát na pivoty do dolního postavení, to by na ně mohlo platit,“ řekl Tomáš Satoranský. „To, že ale porazili Litvu, mě nepřekvapilo, protože když jsem viděl první zápas Litvy s Ukrajinou, tak bylo vidět, že je k poražení. A Belgie je dobrý tým,“ doplnil.

Důkaz, že kontakt s balonem přišel už ve chvíli, kdy čas vypršelFoto Repro: YouTube.com

Na loňském šampionátu skončili devátí a že mají potenciál uspět i tentokrát, tuší i matador Jiří Welsch, který dříve hrál za Charleroi.

„Myslím, že to bude nejlepší obranný tým, proti kterému jsme zatím hráli. Mají také výjimečného hráče v útoku, troufnu si tvrdit, jak tady Matt Lojeski hraje, bude to asi nejtěžší match-up,“ uznal.

Právě Lojeski je kanonýr týmu. Ten který jen Litvě dal dvacet bodů a průměr má 16,3 bodu na zápas. Po zranění se má navíc vrátit Maxime de Zeeuw.

„Toho Lojeskiho znám, ze Charleroi. Bránili jsme se navzájem a nemám na něj dobré vzpomínky, protože to byl on, kdo nám v pátém rozhodujícím zápase belgického finále za stavu +3 pro nás 30 vteřin před koncem dal vyrovnávací trojku a pak proměnil dvě šestky. Sám to otočil a připravil nás o titul,“ vzpomíná Welsch.

Že by to pro něj tak byla i odveta? „Jo. Týmová,“ usmál se na závěr kapitán českého týmu.

Zápas začíná ve středu ve 14.30 a kdo ho vyhraje, zajistí si nejen definitivní postup, ale výrazně lepší postavení pro osmifinále.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud