Ivo Pospíšil
16. září 2015 • 05:00

Satoranský vyzve Teodosiče. Hvězda odmítá NBA a basket ji nudí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LILLE Obrovský talent, který má být podle trenéra Ronena Ginzburga jednou nejlepší rozehrávač Evropy proti borci, který už mezi elitu patří a v roce 2010 se stal i nejlepší hráč Evropy. Tomáš Satoranský dnes v klíčovém duelu ME Česka se Srbskem stane proti Miloši Teodosičovi, hráči, co odmítá NBA a často vypadá, že ho basket nudí. Jenže dejte mu víc prostoru v klíčovou chvíli a budete hořce litovat.



Když ho vidíte na palubovce, připadá vám, že ho to tam ani nebaví. Občas otrávený výraz, matné pohyby, jenže nenechte se splést…tohle jsou v případě Miloše Teodosiče už „profláknuté mimikry.“

„On je hodně typický, že moc neprojevuje emoce. Kolikrát na tom hřišti vypadá, jako že se ho to vůbec netýká. Když třeba s CSKA přijel do Nymburka, vypadal, jako že ho to nudí a že by to nejraději nehrál, ale pak se ukáže, že se umí zatnout a bojovat jako největší bojovníci ze všech týmů,“ vypráví o něm Pavel Pumprla.

„Je to jeden z nejlepších hráčů Evropy, ne-li vůbec nejlepší rozehrávač. Když hrálo CSKA proti Nymburku, bylo vidět, že nehrál asi úplně tak, jak je zvyklý z Euroligy. Tři čtvrtiny tam postával – a ve čtvrté rozhodl. To je asi jeho největší kvalita. Poslední čtvrtka výborná, střela, přihrávka a brání se hodně těžko,“ připojuje se Vojtěch Hruban.

Právě Teodosič bude dnes jednou z hlavních hvězd, která bude chtít rozbít stávající sen českých basketbalistů na ME. Ve čtvrtfinále jde přitom oběma týmům nejenom o další boje o medaile, ale i jistotu probojování se do olympijské kvalifikace.

Proti věhlasnému srbskému rozehrávači se však postaví Tomáš Satoranský. Třiadvacetiletý mladík, který už teď hraje za Barcelonu a jeho průměr 8,8 asistencí je větší než má právě Teodosič (7,3).

Miloš Teodosič bude jednou z hlavních srbských hvězd, která bude chtít rozbít sen českých basketbalistů o semifinále ME Miloš Teodosič bude jednou z hlavních srbských hvězd, která bude chtít rozbít sen českých basketbalistů o semifinále MEFoto Reuters

„Bude to velice těžký zápas s jedním z nejlepších týmů na turnaji. Srbové dosud ani jednou nezaváhali a mají skvělé individuality, Vždycky hrají s obrovským týmovým nasazením. Důležité je ale věřit si proti každému týmu. Udělali jsme historický úspěch a bylo by dobré se tím neuspokojit a pomýšlet na ještě vyšší cíle. Je důležité pokračovat dál, myslet i na vyšší cíle. Dál držet výbornou obranu a eliminovat srbský talent,“ vypráví Satoranský.

Nicméně už teď o něm Ronen Ginzburg říká: „Saty ještě není na vrcholu. Já jsem přesvědčen, že v budoucnosti z něj bude nejlepší rozehrávač v Evropě.“

Více, jak dvoumetrový Satoranský sice převyšuje Teodosiče o 6 centimetrů, ale tenhle dravec je hvězdou. V roce 2010 se stal nejlepším hráčem Evropy, vloni dotáhl Srby do finále MS a ví se o něm, že místo NBA raději preferuje Euroligu a angažmá v CSKA Moskva.

„Jsou hráči, pro které je tohle lepší, a já tu pozici chápu. Než jít do NBA a hrát tam z druhé vlny a být řadový hráč, tak je pro ně lepší být superhvězdou v Eurolize. Dá se to pochopit,“ říká Pumprla.

Zpočátku sice Teodosiče ME nezastihlo v dobré formě, ale postupně se dostává do varu. Jak ho tedy zastavit? „Myslím, že nejsnadnější cesta je hrát proti němu fyzicky a trošku mu ten zápas znechutit, aby nemohl mít svůj nejlepší den,“ dodává na závěr Hruban.

Utkání začíná od 18.30.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud