Ivo Pospíšil
17. září 2015 • 11:15

Prokletá Itálie? Rozhodnou maličkosti, tuší asistent Růžička

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LILLE | Na ten zápas Itálie s Litvou se díval osobně. Viděl, jak spolu ty dva celky bojovaly dlouho do noci a nakonec po prodloužení postoupila Litva. Co to znamená? Že čeští basketbalisté v dnešním boji o páté místo na ME (18.30) vyzvou právě Itálii. „Velmi těžký a pohyblivý soupeř,“ říká asistent trenéra Lubomír Růžička. Jenže jde o účast v kvalifikaci na OH.



Čeští basketbalisté s nimi v historii hráli už devětkrát. A jakou s nimi mají bilanci? Ani se raději neptejte. 0:9! Přitom poslední dvě porážky se datují do sezony 2012 – 2013, kdy se s Itálií tehdy rvali o účast na ME 2013. Teď má být ale vše jinak.

Pokud si svěřenci Ronena Ginzburga chtějí už dnes zajistit účast v olympijské kvalifikaci a na ME skončit na senzačním pátém místě, musí tuhle italskou kletbu prolomit.

„Je to vynikající tým, který má hru založenou na individuálních činnostech jednotlivců. Podkošoví hráči hrají většinu času z perimetru jeden na jednoho a z toho vychází koncept jejich hry. Je to velmi těžký a pohyblivý soupeř, agresivní směrem do vymezeného území. Hrají jiný styl než například Litva,“ říkal asistent trenéra Lubomír Růžička.

Ten dokonce poslední čtvrtfinále mezi Litvou a Itálií sledoval osobně na stadionu.

„Byl to zápas nahoru dolu s neskutečnými individuálními výkony na obou stranách. Můžeme se jen těšit na náš zápas. Máme oproti Itálii náskok, že můžeme o dvě hodiny déle odpočívat a v této fázi je to těžké hrát v takovém tempu. Je to ale pro všechny stejné a já doufám, že vidina olympijské kvalifikace je motivací pro nás pro všechny a že odvedeme výkon, který nás tam posune,“ doplnil.

Aby se to však povedlo, bude klíčové eliminovat více než jen jednu hvězdu. Tak například hned tři hrají NBA: Marco Belinelli za Sacramento Kings, Danilo Gallinari za Denver Nuggets a Andrea Bargnani hájí Brooklyn Nets

A další řada zase působí v Eurolize: Luigi Datome za Fenerbahce, Daniel Hackett za Olympiakos, nebo milánské duo Alessandro Gentile a Andrea Cinciarini.

VIDEO: Podívejte se na pět nejhezčích akcí včerejšího dne. Vítězí Satoranský, druhý Gentile

Ne nadarmo mají tedy druhý nejlepší útok v celém ME (85,9), nicméně na druhou stranu zase doplácí na 22. nejhorší obranu (83,0).

„My si nicméně musíme dávat pozor na všechny hráče jako Gallinariho, Belinelliho, Bargnaniho a Gentileho, ti tvoří neskutečnou individuální sílu. Výborně pohybují míčem na útočné polovině a jsou velmi ofenzivě laděni. Musíme se je snažit pozici po pozici eliminovat,“ dodal Růžička.

Zápas o páté místo a účast v olympijské kvalifikaci začíná od 18.30.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud