18. září 2015 • 23:17

Gasol úžasně vyřadil Francii, ve finále vyzve Španěly Litva

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalisté Francie neobhájí titul mistrů Evropy. V semifinále prohráli 75:80 po prodloužení se Španěly, kteří mohou navázat na tituly z let 2009 a 2011. Zasloužil se o to zejména Pau Gasol, který nastřílel 40 bodů včetně posledních osmi v prodloužení. Ve finále se Španělé popasují s Litvou, které překvapivě porazila Srby.



Španělé sice v Lille postrádají několik svých hvězd z NBA, ovšem tu největší přivezli. Jeden z nejlepších Evropanů v historii Pau Gasol znovu předvedl své umění a táhl tým po celý zápas.

Vždy, když už se zdálo, že Francie odskočí, zaúřadoval Gasol a udržel španělské naděje. Bylo tomu tak i v poslední čtvrtině, kdy spolu se Sergiem Rodríguezem smazal osmibodové manko a dokonce zařídil tříbodové vedení. Jenže 14 vteřin před koncem vyrovnal trojkou Nicolas Batum a poslal zápas do prodloužení.

I v něm to byl Gasol, kdo rozhodl. Nejprve ho Francie dvakrát ubránila, přesto koncovka patřila jemu. Šestkami a dvěma smeči po útočném doskoku získal Španělsku vedení. Batum sice mohl znovu srovnat, ale neproměnil ani jeden trestný hod a Gasol tak završil španělské vítězství dalším košem.

Čtyřiceti body vytvořil Gasol nový rekord letošního šampionátu. Šlo zároveň o nejvíce bodů jednoho hráče v utkání na Eurobasketu od roku 2001, kdy dal Němec Dirk Nowitzki 43 bodů.

Basketbalisté Litvy zaskočili Srbsko a jsou ve finále

Basketbalisté Litvy překvapivě v semifinále mistrovství Evropy porazili vicemistry světa Srby 67:64 a zahrají si finále proti Španělsku. Celek, který v základní skupině udolal české reprezentanty 85:81 až po prodloužení, potvrdil zlepšenou formu v play off a do finále postoupil podruhé za sebou. Před dvěma lety prohrál s Francií.

Litevci se sice v základní skupině trápili, prohráli i s Belgií, ale v koncovkách vždy ukázali svou sílu. Po přesunu na play off do Lille navíc chytli druhý dech a předváděli mnohem lepší výkony.

Proti Srbsku, které bylo favoritem na celkové vítězství, vedli téměř celý zápas, když předváděli týmovější basketbal než soupeř. Dařilo se rozehrávači Kalnietisovi, který ke 12 bodům přidal devět asistencí, pod košem byl tradičně silný Valančiunas, který i dobře bránil pivoty soupeře Raduljicu a Bjelicu.

Přesto mělo Srbsko šanci v závěru srovnat, když za stavu 66:64 dvanáct vteřin před koncem neproměnil Seibutis druhý trestný hod, ale Bogdanovič zbrklým nájezdem šanci zahodil a Litva už si výhru pohlídala.

Má tak šanci na historicky čtvrté zlato, poté co slavila už v letech 1937, 1939 a 2003. Další dvě finálové účasti zakončila stříbrem.

Španělsko - Francie 80:75 po prodl. (17:20, 32:33, 48:56, 66:66)

Nejvíce bodů: P. Gasol 40, Rodríguez 15, Fernandez, Mirotic a Llull po 7 - Batum a De Colo po 14, Lauvergne 11, Parker a Gelabale po 10.

Litva - Srbsko 67:64 (22:17, 35:34, 48:43)

Nejvíce bodů: Valančiunas 15, Seibutis a Kuzminskas po 13, Kalnietis 12 - Teodosič 16, Bjelica a Raduljica po 10.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud