2. prosince 2015 • 14:22

Svitavský „Harden“ baví NBL. Doaks vládne Kooperativa faktoru

Autor: iSport.cz, ČBF
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mikuláš ve Svitavách poslední roky skutečně stojí za to. Rodiče si mohou u basketbalového klubu Turů objednat speciální sestavu, na niž jejich potomci nikdy nezapomenou. Loni tak do obydlí přicházel v roli ukrutného čerta děsit děti obrovitý power forward Cory Abercrombie a letos čeká nová zkušenost kanadsko-americké duo Jahmal Jones – Nicchaeus Doaks. První měří 172, druhý 201, už jen pro ten výškový rozdíl byste je chtěli vidět v převlecích spolu. 



„Nechtěl bych, aby se mě děti bály. To ke mně nesedí. Já jsem hodný kluk. Nechci, aby mě pak měly za toho zlého,“ kroutí hlavou Nicchaeus Doaks, 28letý Američan. „Mnohem radši bych byl andělem. Anebo bych do toho nešel vůbec.“

S aktuální vizáží, při víc než metráku váhy, by šlo o jasného Anděla roku! Už jen kvůli jeho superhustým vousům, jež si nechal narůst až při příchodu do Svitav.

„Obvykle všechno shodím v létě před odletem ze Států a pak už si tvář nechávám zarůst vousy, dokud mě to nepřestane bavit, nebo nemám chuť na změnu,“ ozřejmuje své pohnutky ligový top skórer, který nerad slýchá, že se podobá nepolapitelnému střelci Houston Rockets Jamesi Hardenovi,  nyní asi nejznámějšímu vousáči podkošového světa.

„Lidi si to často myslí, ale já nejsem James Harden a jeho vous pro mě inspirací určitě nebyl. Prostě jsem si jen nechal narůst bradku. Bez velkého důvodu,“ vysvětluje Doaks, aby vzápětí jednu motivaci přece našel.

„Můj brácha má podobný plnovous jako já. Dokonce ještě delší, takže teď spolu soutěžíme.“ Svitavy jsou městem o 17 tisících obyvatel, a jak byste očekávali, postavu Nicchaeuse Doakse tam prostě nepřehlédnete. Zprvu jej tak stejně jako kolegu Jonese provázely podezřívavé pohledy. Za aktuální situace v Evropě možná ještě častěji než kdy dřív. A nezůstalo jen u pohledů…

„Jednou jsme šli s Jahmalem pěšky na trénink a zastavili nás policisti, kteří chtěli vidět naše pasy. V době, kdy různí lidé putují do různých zemí, netušili, co ve městě děláme. Museli jsme to tedy vysvětlit,“ popisuje nechtěné setkání Nicchaeus.

„Samozřejmě že přitahuju pohledy různých lidí, hlavně kvůli plnovousu. Vypadám prostě jinak,“ dodává power forward, který však aktuálně nejvíc vybočuje z řady coby nejužitečnější a také nejvíc skórující i doskakující hráč NBL.

Na život na malém městě si ale ani trochu nestěžuje. Ač je rodákem ze slavného Nashvillu, proslulého města country, vyrůstal v jen čtyřtisícovém Trentonu v Tennessee. A i některé jeho basketbalové štace se poté odbývaly v populačně nevelkých destinacích.

Navíc ve Svitavách se během pouhých dvou měsíců stal celebritou, na niž po zápasech čekají lovci autogramů a fotografií, včetně zástupů fanynek.

Doaks ovšem nekraluje jen klasickým statistikám, jako je střelba (průměr 16,8), doskok (12,4) a užitečnost (23,6). Miláčkem bouřlivých svitavských fandů je i proto, že hraje pro ně. A to až tak, že aktuálně vede statistiku Kooperativa Faktoru, jež vyhodnocuje nejatraktivněji hrající ligové borce.

Svitavský lídr, točící 38 minut na zápas, nejenže Faktor aktuálně vede s průměrem 8,5, ale s 9,3 bodu na utkání se stal i Hráčem listopadu.

Svých 37 faktorových bodů nashromáždil za 6 bloků (celkem 12 bodů), 5 klasických smečí (15 bodů), 1 smeč po nahození od spoluhráče (5 bodů), 1 přihrávku na smeč naskakujícímu spoluhráči (4 body) a 1 efektní uvolnění driblinkem (1 bod).

Poté, co spoluhráč Riley Barker vyhrál bodování v Kooperativa Faktoru za říjen, a za Doaksem nyní zaostává jen o kousek, se při odstupu dalších pronásledovatelů nabízí otázka, komu na konci sezony připadne vítězná prémie 50 tisíc korun.

„To netuším. Já jsem hlavně rád, že můžu hrát, byť bych tu prémii jistě rád získal. Všichni přece potřebujeme peníze. Když to ale získá Riley, nebo někdo jiný, budu stejně v pohodě. Chci se hlavně dostat do play-off,“ dodal Nicchaeus Doaks.

KOOPERATIVA FAKTOR NBL

1. Nicchaeus Doaks (Svitavy) průměr 8,5 bodu

2. Kenneth Barker (Svitavy) 8,3

3. Julian Vaughn (Nymburk) 7,0

4. Jakub Šiřina (Opava) 5,0

5. Brett Evan Roseboro (Prostějov) 4,8

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud