15. prosince 2015 • 10:03

Jsem gay, oznámil rozhodčí. Hvězda NBA ho urazila při zápase

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalová NBA má dalšího „otevřeného“ homosexuála. Není jím ale hráč, jako se stalo v případě končícího Jasona Collinse předloni, ale rozhodčí. Veterán Bill Kennedy se rozhodl o své orientaci promluvit na mikrofon pár dní poté, co ho urážkami s homofobním podtextem zasypal během zápasu Rajon Rondo ze Sacramenta.



Během osmnácti let kariéry v NBA se rozhodčí Bill Kennedy vyrovnával s řadou hráčských výstřelků, vedl více než 1100 zápasů včetně pěti ve finále play off. S tím posledním, urážkami ze strany Rajona Ronda při utkání Sacramento-Boston (hrálo se 3. prosince v Mexiku) vypořádal po svém.

V reakci na Rondovu spršku vulgarit po jeho vyloučení ze zápasu, včetně prohlášení „jsi zas.anej teplouš, Billy“, prohlásil Kennedy veřejně: „Jsem hrdý na to, že jsem rozhodčím v NBA. A jsem hrdý na to, že jsem gay.“

Prohlášení přišlo krátce poté, co Rondo inkasoval za svoje vyvádění jednozápasový distanc. Vedení posuzovalo Rondovo řádění, za které si vysloužil dvě technické chyby a vyloučení, posuzovalo výrazně déle než jiné případy. Rozehrávač Sacramenta, známý nejen výbornými výkony, ale rovněž běžnými kontroverzemi s trenéry, se tak stal prvním hráčem v NBA, který za homosexuální urážky místo pokuty rovnou nesměl hrát.

„Moje chování během zápasu bylo výsledkem frustrace a emocí. Tečka,“ oznámil Rondo na Twitteru.

 

Vzhledem k tomu, že z úst vypustil urážky vzhledem ke Kennedyho homosexualitě, o které se v lize údajně vědělo, musel žehlit daleko větší problém, než kdyby rozhodčímu „jenom“ vynadal.

„Absolutně (moje chování) neodráží můj vztah ke gay-lesbické komunitě. Nechtěl jsem nikoho urazit nebo napadnout,“ dodal Rondo.

VIDEO: Podívejte se na incident


Omluvil se za něho klub, omluvil se přímo i majitel basketbalového Sacramenta, odsoudil ho trenér mužstva. Podle generálního manažera Vlada Divace se omluví i pověstný bouřlivák Rondo osobně rozhodčímu. Kennedyho otevřené vystoupení už pochvalně komentoval Jason Collins, který se k homosexualitě přiznal v roce 2013.

„Následuji cestu všech, kteří se vyrovnali sami se sebou v naději, že to vydá signál k mladým mužům a ženám, že nesmíte nikomu dovolit vyvolat ve vás pocit viny za to, kým jste,“ prohlásil Kennedy pro server Yahoo Sports.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud