17. dubna 2016 • 05:00

Logo jako květina. Tak vypadá znak pro basketbalové ME 2017 v Česku

Autor: iSport.cz, ČBF
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na začátek jedna otázka: Co mají společného basketbalový míč, ženská ladnost a symboly České republiky? Všechny tyto aspekty se promítají v logu pro Mistrovství Evropy žen 2017, které bude hostit Česká republika. Logo mohli při pátečním slavnostním představení vidět poprvé diváci při semifinále Final 4 Euroligy žen v Istanbulu.



V poločase semifinálového utkání Final 4 Euroligy žen, které bylo zároveň reprízou loňského boje o zlato mezi ZVVZ USK Praha a Jekatěrinburgem, mohli diváci poprvé spatřit logo ME žen 2017. Na začátku patnáctiminutové pauzy jim ho představil atraktivní video mapping promítaný na palubovku Ülker Sports Areny, domovského stánku Fenerbahce Istanbul, kde své letecké kousky předvádí mj. český reprezentant Jan Veselý.

Pojďme ale zpátky k ženskému basketbalu a logu pro Eurobasket Women 2017. Nejlepší týmy starého kontinentu se o evropské medaile utkají v Praze a Hradci Králové od 16. do 25. června 2017.

V pátek, 427 dnů před startem basketbalového turnaje v srdci Evropy, byl slavnostně odprezentován prvek, který bude celý šampionát doprovázet.

„Jsme rádi, že je logo již zveřejněno. Jedná se o první konkrétní krok viditelný směrem k veřejnosti v přípravách šampionátu. Existence loga nám ode dneška dává do ruky další nástroj ke komunikaci ME. Máme něco málo přes rok na to, abychom logo dostali co nejvíce do povědomí veřejnosti nejen v České republice, ale napříč basketbalovou Evropou,“ vytyčil jasný cíl pro následující měsíce generální sekretář České basketbalové federace Michal Konečný.

Z více než dvaceti návrhů od čtyř účastníků výběrového řízení bylo vybráno logo z dílny agentury Concept One, jehož autorem je Jan Vrba. „Chtěli jsme vytvořit logo, které je srozumitelné, liniově čisté a propojené s šampionátem a Českou republikou. A které budou mít především rádi fanoušci, proto jsme ho konzultovali s řadou sportovních nadšenců. Zároveň musí být dobře použitelné nejenom v médiích, ale i na stadionech a oficiálním merchandisingu,“ shrnul základní očekávání od loga Managing Director agentury Alexandr Kliment.

Logo je složeno z několika částí, které odkazují na české prvky známé po celém světě, ženskou ladnost a samozřejmě basketbalový míč jako hlavní nástroj pro hrdinky, které se budou za doprovodu nově představeného loga rvát o evropské medaile. Několik zdánlivě odlišných a spolu nesouvisejících prvků se podařilo tvůrcům grafiky sjednotit do kompaktního celku.

Více o významu jednotlivých prvků užitých v logu ale poví jeho autor Jan Vrba: „V logu se odrážejí charakteristické prvky basketbalu a mistrovství. Použili jsme symbol kruhu, čímž jsme vyzdvihli týmovou pospolitost. Květina má připomínat ženskost. Prvky, které symbolizují míč a hřiště značí dynamiku basketbalu. A samozřejmě nechybí atributy pořadatelské země, tedy trikolora. Logo tvoří jednoduché geometrické linie, které připomínají historické vitráže, tak typické pro známé české památky.“

Prezentaci prostřednictvím video mappingu si budou moci fanoušci zopakovat v neděli v poločase finálového utkání Final 4. Pak už se bude stále více objevovat ve virtuálním i reálném prostředí Evropy, která se začne chystat na svátek ženského basketbalu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud