Ivo Pospíšil
2. května 2016 • 12:36

Změny v USK: Přichází repre trenér Beneš, Vaughnová žádá o české občanství

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bez těhotné Kateřiny Elhotové, s novým asistentem trenéra Ivanem Benešem a koncepcí, kdy chtějí dát větší prostor talentovanému mládí, budou pokračovat v ženském basketbalovém týmu USK Praha, který minulý týden vyhrál desátý titul v historii. „Ta idea je dobrá i pro reprezentaci,“ říká trenérka Natália Hejková. A to ještě Američanka Kia Vaughnová zažádala o české občanství.



Na Královce jsou ve víru změn. Za prvé: chystají novou koncepci. Za druhé: musí se vypořádat bez Kateřiny Elhotové , která čeká miminko. Za třetí: dosavadního asistenta Jiřího Bártu nahradí reprezentační trenér Ivan Beneš. A za čtvrté: americká pivotka Kia Vaughnová se možná brzy stane Češkou. Ale popořadě.

Změna číslo 1 – Struktura 9+6

„Po šesti letech jsme ukončili spolupráci s VŠ Praha a máme nový projekt. Nová struktura bude vycházet z devíti top hráček a šesti nadějných, které se budou k nim doplňovat,“ informoval šéf týmu Marek Kučera k první změně.

Český mistr se tak rozdělí na dvě struktury: V silné devítce bude počítat se složením Laia Palauová, Tereza Vyoralová, Marta Xargayová, Sonja Petrovičová, Alena Hanušová, Anete Steinbergaová, Ilona Burgrová, Kia Vaughnová a ještě jedna hráčka, která klub doplní. „Bude to asi zahraniční hráčka, která by splnila úroveň euroligového týmu,“ řekla trenérka Natália Hejková.

A naopak ve struktuře číslo dvě budou hlavně hráčky z ročníku 1993 – 1999 jako Karolína Elhotová, Aneta Mainclová, Tereza Šípová, Veronika Šípová a Veronika Voráčková. „Ta idea je dobrá. Z vlastní zkušenosti vím, že z Ružomberoku jsem si brala hráčky z celého Slovenska, a byly to zlaté časy basketu. Tím, že se seznámí s velkým basketem a budou trénovat s dobrými hráčkami, bude jejich růst rychlejší,“ tvrdí Hejková a Kučera si pochvaloval: „Navíc se nám podařilo ten tým zachovat, aby hráčky, se kterými jsme spokojení, zde byly dál. Nikdo, koho jsme chtěli, neodešel,“ přiznal Kučera. I když…

Basketbalistky USK Praha se radují z českého tituluFoto ČTK

Změna číslo 2 – Co dál s Elhotovou

Chybí totiž Kateřina Elhotová, která už finále ŽBL neodehrála kvůli překvapivému těhotenství. S týmem se však už domluvila, jak bude vypadat její další budoucnost. „V tuhle chvíli jsme se dohodli na tom, že smlouvu, kterou máme, pozastavíme a Katka dostala volnou ruku, jak se bude vracet. Její představa je poněkud rychlá a počkejme raději, až se dítě narodí a potom řešme návrat. Když stihne ME 2017, bude to fajn, ale uvidíme. Dveře má každopádně otevřené,“ uvedl Kučera.

Změna číslo 3 – Repre trenér asistentem

Novou tváří na lavičce bude Ivan Beneš, který nahradí v pozici asistenta Natálie Hejkové Jiřího Bártu. A není to ledajaký asistent, je to i muž, který je aktuálně reprezentačním trenérem českých basketbalistek. „Bude to jedna z výhod, že zase budu u děvčat blíž. Přímý kontakt je lepší. Nata je navíc trenérská legenda, takže se s ní na spolupráci těším,“ přiznal bývalý asistent Lubora Blažka. I to může být příslib pro domácí ME 2017. Druhým asistentem se stane Pavel Kubálek, který s Benešem působil u sesterského VŠ Praha.

Změna číslo 4 – Vaughnová Češkou

V den posledního finále totiž Američanka Kia Vaughnová dostala povolení k trvalému pobytu a zažádala proto o české občanství. „Myslí to vážně a s humorem podotkla, že jestli zvolí Donalda Trumpa za prezidenta, tak se tam už nevrátí,“ smála se Natália Hejková a i Ivan Beneš si pochvaloval možné zařazení kvalitní pivotky do národního týmu „Kia se navíc s týmem dobře zná, lidsky je to fajn člověk, takže by mohla týmu jen pomoct.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud